5 tips voor het maken van een goede smoothie

Smoothies worden vaak genoemd als manier om lekker, snel en makkelijk je dagelijkse portie vitamines binnen te krijgen. Wij zijn ook dol op smoothies en maken dat ook regelmatig. Toch zijn er een aantal dingen belangrijk bij smoothies. Daarom een speciale, nieuwe blogpost met: 5 tips voor een goede smoothie.  

1. Maak het groen!

Vooral van groente krijgen veel mensen in Nederland dagelijks te weinig binnen. Als aanvulling van groente bij het avondeten kan een smoothie je overdag al aan een eerste portie groente helpen. Voeg lekker wat spinazie toe of ga vandaag voor andijvie.

2. Pas op met suikers

In een smoothie gaat vaak makkelijk meer fruit dan twee stuks. In het meeste fruit zitten best veel natuurlijke suikers. En dat is ook gewoon suiker. Daar moet je niet te veel van eten. Dit is iets wat je in je achterhoofd moet houden, wanneer je een smoothie gaat maken.

3. Gebruik een smoothie niet te vaak als maaltijdvervanger

Doordat je het fruit eigenlijk drinkt in plaats van eet, krijgt je lichaam (via je hersenen) niet hetzelfde signaal voor het opnemen en verwerken van de voedingstoffen uit de smoothie. Het echt eten (en dus kauwen) van een stuk fruit, is wat dat betreft natuurlijker en beter voor de opname van voedingsstoffen!

Tips om dagelijks twee stuks fruit te eten, vind je HIER.

Meer plezier en minder strijd bij het maken van gezonde keuzes. Daar helpen wij als FitGaaf! graag bij. Door gezonde keuzes extra leuk te maken en te belonen!

4. Kies de juiste voedingsstoffen

Oké, er kan dus best veel tegelijk in een smoothie. Maar heb je er ook wel eens over nagedacht wat voor voedingsstoffen er in je smoothie zitten? Dit klinkt heel ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel. Vult jouw smoothie die bouwsteentjes aan die je lichaam die dag (nog) nodig heeft?

Je hoeft dit heus niet allemaal uit te gaan rekenen, maar kunt zo wel bewuster kiezen wat er in jouw smoothie gaat. Zo vullen groente en fruit elkaar vaak aan in de vitamines/mineralen die je op een dag nodig hebt. Ook kun je bijvoorbeeld bewust voor een volkoren graansoort kiezen, zoals havermout. Dit is een mooie bron van B-vitamines, vezels en koolhydraten.

Onze gave diëtist Koen heeft daar nog wat extra’s over te zeggen*. 

*Koen's extra voedingsadvies:

“Wat je aan voedingsstoffen per dag nodig hebt, kan per persoon verschillen. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht en inspanning. En dus is dat wat je in een smoothie nog aan kunt vullen, ook per persoon verschillend. Dat ligt ook aan wat je die dag al hebt gegeten. Eet je weinig brood(granen) of vezels in het algemeen? Dan kun je dit toevoegen in je smoothie in de vorm van zaden/havermout. De vezels die je blender tijdens het blenden ‘kapot maakt’, kun je zo weer aanvullen (wel toevoegen na het blenden).”

Meer tips van onze diëtist Koen? Check zijn gratis online 21-dagen #fitgaafchallenge!

5. Let op de totale porties

Omdat een smoothie vloeibaar is, krijg je vaak zonder dat je het door hebt een hele boel tegelijk binnen. Dit kan komen doordat je blender de vezels kapot maakt waardoor je een minder vol gevoel krijgt. Wat lijkt op een klein portie, kan misschien wel veel meer calorieën bevatten dat jij denkt. Check eens hoeveel er eigenlijk in jouw blender gaat, voor je een smoothie maakt.

Kortom: bij het maken van smoothies zijn er ontzettend veel mogelijkheden! Je kunt eindeloos variëren en elke smoothie voegt weer iets anders toe aan jouw dagelijkse dieet. Benieuwd naar onze favoriete smoothie? Die vind je HIER.

Geschreven en verzameld door: 
Sharon Uitendaal // blogster en ‘fitgave’ muzikant! // Kijk ook op haar eigen blog: www.youngcoach.nl

Wij maken dagelijks gezond eten, drinken en bewegen een beetje leuker. Voor kinderen. En voor ouders, verzorgers, opa’s of oma’s. Want als iets leuker is, gaat het vaak makkelijker. Bijna vanzelf! Gezond opgroeien, met minder strijd, meer plezier en resultaat. Doordat kinderen uit zichzelf dagelijks vaker gezonde keuzes maken. Door die keuzes leuk te maken en te belonen! 

Beter met ons kennismaken?

Dat kan! Met onze gratis online cursus of de FitGaaf!-probeer-kleurplaat!
Maak hieronder je keuze. Dan blijf je als bonus op de hoogte van blogs, verhalen en ontwikkelingen 🙂

gratis kleurplaat

Spread the word. Share this post!