FitGaaf! bij leefstijlondersteuning en zorg

Vergroot therapietrouw, motivatie en betrokkenheid van kind én gezin

Gelukkig zijn er verschillende bevlogen professionals, zorg-en hulpverleners die kinderen ondersteunen bij gezond opgroeien!
De weg naar dagelijks gezonder leven gaat vaak met ups en downs...hoe blijven kind en ouders betrokken bij interventie? Hoe blijf je in dialoog?
Het waardevolle praten en luisteren tijdens consult. Uiteindelijk wil je dat dat bijdraagt aan structureel 'doen' op de belangrijkste plek: thuis!
therapietrouw

therapietrouw

0591-547902 // info@fitgaaf.nl

FitGaaf!= stickers als beloning. En voor structuur, inzicht en plezier.

therapietrouw

Bij FitGaaf! geloven we in structuur, inzicht en plezier bij gezond leven.

Daarom hebben we een gezonde kalender ontworpen. Voor kinderen. Voor thuis.

Een kalender met stickers. Voor dagelijks gezond eten, drinken, bewegen en slapen.

Zo kun je het maken van gezonde keuzes door kinderen speels registreren en belonen. En stimuleer je de betrokkenheid en therapietrouw.

Extra leuk is dat andere gezinsleden actief mee kunnen doen.

Partners & Erkenningen

FitGaaf! is te vinden in de interventiedatabase van het RIVM en erkend door de volgende instanties. Een uitgebreide theoretische onderbouwing van de FitGaaf!-methode en resultaten uit pilots vind je hier.

Bestellen

Tot 20 stuks kun je de FitGaaf!-kalender met stickers eenvoudig online bestellen. Hieronder zie je drie opties. Bij de opties ‘PRO’ en ‘PREMIUM’ bestelt u als zorgverlener/professional de materialen. De getoonde per-stuk-prijzen zijn vanaf-prijzen en gelden bij bestellingen van 20 stuks en zijn inclusief 21% btw. Bij bestellingen vanaf €15,00 is verzending gratis (normaal €4,70).

Gratis
Gratis
gezondbelonen gezond kind kleurplaat
 • WEEK-KLEURPLAAT
 • 1 week stickers inkleuren
 • Ruimte om aangepaste afspraken te maken
 • Uitdelen mag 🙂

€8,-per stuk/per kind
€8,-per stuk/per kind
Kids-vs-ouders-pakket-GAAF-methandboek
 • FITGAAF PRO
 • 4-weken 'Kids vs Ouder-kalender
 • Stickerboekje met 9 soorten stickers
 • Korte uitleg en opdrachten op kalender
 • Uitgebreide handleiding (pdf) met uitleg en tips voor zorgverlener

€10,-per stuk/per kind
€10,-per stuk/per kind
12-weken-PREMIUM-met-stickerboekje-2017-03
 • FITGAAF PREMIUM
 • 12-weken kalender
 • Stickerboekje met 9 soorten stickers
 • Gaaf werkboekje voor kids met uitleg en meer opdrachten
 • Uitgebreide handleiding (pdf) met uitleg en tips voor zorgverlener
 • Reminder-en-berichtjes voor kind en ouder

Inzet in de praktijk: Multidisciplinair programma

Positieve bekrachtiging, positieve gezondheid

Positieve bekrachtiging, positieve gezondheid

Kinderen onder de twaalf jaar leren meer van positieve bekrachtiging dan van het straffen van ongewenst gedrag. Via het plakken van stickers voor elke gezonde actie, naar intrinsieke motivatie om dagelijks gezond te leven.

Inzicht in vooruitgang, kapstok voor consulten

Inzicht in vooruitgang, kapstok voor consulten

Voor elke dagelijkse gezonde actie stickers plakken. Zo is er inzicht voor kind, ouder en zorgverlener in wat er al goed gaat...en wat misschien beter kan. Tevens een kapstok aan gezonde thema's voor contactmomenten.

Verlengstuk naar thuis, ouderbetrokkenheid

Verlengstuk naar thuis, ouderbetrokkenheid

Dagelijks geheugensteuntje voor gezond eten, drinken en bewegen op de belangrijkste plek van het kind. Verlengstuk naar thuis van bestaande gezonde interventies. Positieve ondersteuning van ouderbetrokkenheid en therapietrouw.

De FitGaaf!-kalender met gezonde stickers als basis. In twee versies:

1. FitGaaf! PRO: de 'Kind & Ouder'-kalender

Vier weken stickers plakken voor elke gezonde actie. Zo zien kind en ouder wat er elke dag minimaal voor een gezonde leefstijl nodig is, hoe goed dat nu al gaat en wat er misschien nog net beter kan…

therapietrouw
Kind en ouder gaan vier weken stickers plakken voor elke gezonde dagelijkse actie. Zo krijgen zij, maar ook jij als zorgverlener, een eerste inzicht in wat er al goed gaat..en wat misschien beter kan. Het biedt daarnaast de eerste stappen naar gezonde structuur en routines
Maar de 'Kids vs Ouder'- kalender kan ook als basis dienen voor bewustwordingsprojecten rond gezonde leefstijl via basisscholen, kinderopvang of gezonde wijkinitiatieven
Via het plakken van stickers voor elke gezonde actie, naar intrinsieke motivatie om dagelijks gezond te leven.

Vanaf €7,- (incl. BTW) per stuk en tot 20 stuks makkelijk direct online te bestellen.

2. FitGaaf! PREMIUM: de 12-weken kalender

Positieve, speelse aanvulling bij bestaande begeleidingstrajecten rond gezond gewicht. Door diëtist, fysiotherapeut of praktijkondersteuner. Maar ook bij gecombineerde leefstijlinterventies. Een toegankelijk hulpmiddel dat aansluit op de belevingswereld van het kind en werkt op de belangrijkste plek van het kind: thuis. Zo versterkt de FitGaaf!-kalender op speelse wijze (ouder-)betrokkenheid en therapietrouw.

therapietrouw
Helpt kinderen structuur aan te brengen in dagelijks leven, tijd te plannen voor gezonde activiteiten en geeft inzicht in prestaties.
Via het plakken van stickers voor elke gezonde actie, naar intrinsieke motivatie om dagelijks gezond te leven.
Dagelijks geheugensteuntje op de belangrijkste plek van het kind. En een "kapstok" voor besproken thema's tijdens consulten

Vanaf €10,- (incl. BTW) per stuk en tot 20 stuks makkelijk online te bestellen.

In de praktijk: diëtist en kindercoach

 “ Ik heb de 12-weken versie van de FitGaaf!-kalender onder andere ingezet bij een meisje (9 jaar) en haar moeder die bij mij voor 1-op-1 begeleiding kwamen. Van hen heb ik terug gekregen, dat ze de werkboekjes erg fijn vinden werken. De stickers die ze op de kalender plakken, zorgt voor meer bewustzijn. Dit was ook goed te merken aan de vooruitgang van doelen”.

Dominique Flink is diëtist en kindercoach. In haar eigen praktijk in Schiedam en Zwijndrecht biedt ze 1-op-1 begeleiding aan kind en ouders op het gebied van gezonde leefstijl en gewicht. Maar ze begeleidt ook een project met kinderen met overgewicht in een groepje tussen de 10 – 12 personen.

Hoe werkt het?

In de basis kun je de FitGaaf!-kalender en stickers inzetten zoals hieronder stap-voor-stap is uitgelegd. Maar je kunt er ook je eigen draai aan geven!

Bij het eerste contactmoment deel je de FitGaaf!-kalender en stickers aan je jonge client (of groep met jonge clienten/kids) uit. Op de kalender staat een korte uitleg. In onze handboeken vind je meer info, tips en onderbouwing.
Het kind neemt de kalender en stickers mee naar huis. Daar plakt hij of zij een sticker voor elke gezonde actie die dagelijks is voltooid. Het is natuurlijk extra leuk en leerzaam als een van de ouders daar actief bij helpt.
Bij het eerstvolgende contactmoment neemt je jonge client de kalender weer mee. De geplakte stickers geven een eerste inzicht in wat goed is gegaan en wat misschien beter kan. Dat kun je gebruiken als opening voor het contactmoment, bijvoorbeeld door stil te staan bij een stickertje dat minder goed is gegaan.
De FitGaaf!-kalender en stickers vormen een "kapstok" voor te bespreken thema's tijdens consulten. Wanneer je het contactmoment op een leuke en leerzame manier wilt openen, kun je samen met je jonge clientje naar www.fitgaaf.nl gaan. Bij het kopje 'hulp & inspiratie' vinden jullie een pagina waar alle gezonde stickers op een grappige, eenvoudige manier zijn uitgelegd. Vervolgens kun je zelf als zorgverlener dit thema verder uitdiepen tijdens het contactmoment

In de praktijk: Gezinscoach

Onderbouwing

Speerpunten zijn ‘spelenderwijs’ en ‘eenvoud’. Tegelijk zorgt onderbouwing uit o.a. psychologie ervoor dat FitGaaf! op verantwoorde wijze bijdraagt aan betrokkenheid, therapietrouw en gezond gedrag van kinderen. 

In de kern wordt, via het plakken van stickers voor elke gezonde actie, gewenst gedrag positief bekrachtigd en ouderbetrokkenheid en therapietrouw positief gestimuleerd. Via samenwerking met o.a. de Hanze Hogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen wordt deze onderbouwing continu bewaakt en waar nodig aangescherpt.

De gezonde stickers zijn daarnaast allen gebaseerd op algemeen geldende normen in Nederland, zoals de fitnorm en beweegnorm van het Kenniscentrum Sport en voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum.

Uitgebreide theoretische onderbouwing van de FitGaaf!-methode en resultaten uit pilots vind je hier.

Beter kennismaken met de FitGaaf!-methode?

Dat kan! Met onze gratis 21-dagen online cursus (de FitGaaf!-challenge!) of de gratis Gezonde-Week-kleurplaat. Kies hieronder.
Als je het leuk vindt, blijf je zo ook op de hoogte van onze verhalen en ontwikkelingen via af en toe een ‘fitgave’ update.

therapietrouw
 • Eet ik genoeg groente? Beweeg ik genoeg? Drink ik genoeg water? Dat kun je een weekje onderzoeken met deze kleurplaat.
 • Voor professionals leuk om mee te geven. Om betrokkenheid en therapietrouw een boost te geven.
 • Vooral passend/leuk voor kinderen van 4-8 jaar.
 • Hoe je er thuis voor zorgt dat gezonde keuzes maken, steeds vaker als vanzelf gaat. Door die keuzes leuk te maken en te belonen!
 • Om de dag een e-mail met tips, filmpjes, recepten en inspiratie.
 • Over gezond eten, drinken, bewegen en slapen. En over positief belonen en structuur bij gezond opgroeien
 • Vooral leuk voor kinderen van 8-12 jaar

Bel ons vooral bij vragen: 0591-547902

Mailen mag natuurlijk ook: info@fitgaaf.nl

Of volg ons via social media voor meer 'fitgaafs' 🙂