FitGaaf! binnen lokale aanpak Gezond en Actief Leven (GALA)

Gezond opgroeien en opvoeden eerlijker maken. Met minder strijd en meer plezier.

Aan gezond aanbod (sportverenigingen en gezonde voeding) ligt het meestal niet. Maar hoe activeer je meer kinderen naar dit aanbod?
Met FitGaaf! plakken kind én ouder thuis 3 weken stickers voor dagelijkse gezonde acties. Speels, positief en laagdrempelig.
Uitdelen en uitleg van de FitGaaf!-materialen kan bijvoorbeeld op school worden verzorgd. Via gastlessen per klas bijvoorbeeld.

Voor vrijblijvend overleg: 0591-547902 // info@fitgaaf.nl

Gezonde school of gezonde wijk

FitGaaf! = gezonde keuzes leuk maken en belonen. Met stickers. Voor kind en ouder.

Bij FitGaaf! geloven we in plezier, positiviteit en structuur bij gezond opgroeien en bij dagelijks gezond leven. Daarom hebben we een gezonde stickerposter gemaakt! Voor kinderen (3-12 jaar) én ouders/verzorgers. Met stickers voor dagelijks gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Zo is de stickerposter ook uitermate geschikt als ‘kapstok’ voor een lokale aanpak Gezond en Actief Leven (GALA).

Gezonde school of gezonde wijk

Drie weken stickers plakken voor elke gezonde actie! Zo zien kind en ouder wat er elke dag minimaal voor een gezonde leefstijl nodig is, hoe goed dat nu al gaat en wat er misschien nog net beter kan…

Basis voor bewustwordingsprojecten rond gezonde leefstijl via basisscholen, kinderopvang of gezonde wijkinitiatieven
Via het plakken van stickers voor elke gezonde actie, naar intrinsieke motivatie om dagelijks gezond te leven.
Dagelijks geheugensteuntje op de belangrijkste plek van het kind. En een "kapstok" voor gezonde thema's op en rond school, zoals schoolfruit of het nationaal ontbijt.

Erkenningen en partners

FitGaaf! is een erkende Gezonde School-activiteit. Daarnaast is FitGaaf! erkend door of aangesloten bij de volgende instanties:

Door heel Nederland

De FitGaaf!-materialen en methode worden in steeds meer verschillende gemeentes ingezet. Het leuke is dat dit overal weer net iets anders gaat. Elke professional, van buurtsportcoach tot gezondheidsmakelaar, geeft er een eigen gave draai aan. FitGaaf! als kapstok, om verschillende gezonde initiatieven aan op te hangen. Of FitGaaf! als aanjaagproject. Om kind, ouder, verzorger, school een stapje bewuster te maken. En te activeren tot vervolgstappen.

Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw regio?

Vul onderstaande formulier in en we nemen contact met je op voor het maken van een vrijblijvende (online) kennismaking.

    * Deze gegevens worden uitsluitend opgeslagen en gebruikt voor een reactie op uw bericht. U kunt ons ten alle tijde vragen deze gegevens te verwijderen, middels een verzoek naar info@fitgaaf.nl.

    Onderbouwing: van bewustzijn naar activatie + ouderbetrokkenheid

    Het Stages of Change model (Prochaska en Di Clemente, 1983) vormt een belangrijke theoretische fundering onder de FitGaaf!-methode. Via het plakken van stickers wordt inzicht verschaft in wat er thuis al goed gaat rond gezond eten, drinken, bewegen en slapen, maar ook wat er beter kan (self-monitoring of behaviour). Daarmee wordt ‘overwegen’ en ‘voorbereiden’ van gedragsverandering gestimuleerd. De stickers zorgen tevens voor positieve bekrachtiging van de uitvoer van gezond gedrag in de ‘actie’-fase.

    Daarnaast wordt, gebaseerd op dynamische systeemtheorie (Saunders,1993; Carriere, 2009), met FitGaaf! door het actief betrekken van ouders en leerkrachten ook beoogd om de belangrijkste contextuele factoren uit de omgeving van het kind positief te veranderen. Zo worden kansen vergroot dat het kind een stabiel interventie-effect op langere termijn kan realiseren.

    GALA

    Blije buurtsportcoach

    Gezonde school of gezonde wijk

    Effecten, resultaten en impact

    FitGaaf! bestaat al meer dan 10 jaar. En inmiddels hebben we met onze methode (gezonde keuzes leuk maken en belonen)  al meer dan 35.000 kinderen bereikt. Tijdens verschillende FitGaaf!-projecten hebben we verdiepende effectevaluaties uitgevoerd. Om inzicht te krijgen in bereik, actieve deelname, effecten (op bijvoorbeeld zelfervaren fitheid), gedragsverandering en waardering van kinderen (en ouders en leerkrachten) van FitGaaf! als preventieve interventie. We hebben dat allemaal verwerkt in een impactrapportage, die je hier gratis kunt downloaden. 

    Gezonde school of gezonde wijk

    Totale aantal scholen dat sinds 2014 heeft deelgenomen aan FitGaaf!: 

    Van de meeste projecten zijn gave filmpjes en/of foto’s gemaakt. Op onze facebook-pagina kun je terugvinden welke scholen precies hebben meegedaan!

    gezonde school

    Aantal kinderen dat met de FitGaaf!-kalender en stickers is bereikt: 

    Gezonde school of gezonde wijk

    Basis opzet FitGaaf!-project

    In de basis bestaat een FitGaaf-project uit drie fases. En meestal gaat het via basisscholen. Hieronder van elke fase een filmpje. Maar we zijn super flexibel en een project kan makkelijk aan regionale wensen worden aangepast. Scroll naar beneden voor de mogelijkheden of bel ons: 0591-547902.

    Stap 1. Kick-off op school

    Uitleg en het uitdelen van de FitGaaf!-kalender en stickers gebeurd op school. Dit kan in de klas, in de aula met meerdere groepen tegelijk of in de gymzaal of op het schoolplein. Met de kinderen wordt samen besproken waarom gezond leven belangrijk is. En wat zij al weten van elk gezonde thema.
    Een FitGaaf!-project kan aan de wensen van elke school worden aangepast. Je kunt het zo klein en bescheiden of juist groots en gek maken! Het kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan een hele gezondheidsweek of sportdag...
    De kick-off (en ook de afsluiting) kunnen door FitGaaf! worden uitgevoerd, maar scholen kunnen dit ook zelf doen. Maar we doen bijvoorbeeld ook veel in samenwerking met regionale buurtsportcoaches!

    Stap 2. Thuis stickers plakken

    Kinderen plakken met één van de ouders/verzorgers thuis drie weken stickers voor elke gezonde actie. Dat geeft inzicht in wat er minimaal bij een gewoon gezonde dag hoort. En het geeft inzicht in wat er al heel goed gaat...en misschien nog net beter kan.
    Op de FitGaaf!-kalender en in het stickerboekje staan de verschillende gezonde acties waar een sticker mee kan worden verdiend, kort uitgelegd. Op fitgaaf.nl is er een speciaal 'kind en ouder portal' waar elk stickertje uitgebreider en eenvoudig wordt uitgelegd. Ouders die dat leuk en handig vinden kunnen zich daarnaast opgeven voor een online reminder-en-berichtjes dienst!
    Het helpt natuurlijk wel wanneer leerkrachten actief bij het FitGaaf!-project betrokken zijn, door aan te moedigen en ondersteunen. Met de FitGaaf!-klassenkalender kunnen juffen en meesters wekelijks kort aandacht in de les aan het project besteden. Ook is er een uitgebreider handboek voor leerkrachten die zich verder in het thema gezonde leefstijl willen verdiepen en in de klas extra aandacht aan het project willen besteden.

    Stap 3. Afsluiting op school

    De afsluiting van het FitGaaf!-project gebeurd wederom op school. En wederom, afhankelijk van de wensen van de school, kan dit in de klas, in de aula, de gymzaal of op het schoolplein. Na drie weken gaan we eens kijken of en hoe de FitGaaf!-kalender de kinderen en ouders geholpen heeft.
    Tijdens de afsluiting is het belangrijk om wederom de dialoog met de kinderen aan te gaan. Hoe hebben zij het project ervaren? Zijn ze gezonder gaan eten, drinken en bewegen? Deden ze het samen met hun vader, moeder? Of met de grote broer of zus? Welke stickers vonden ze moeilijk om elke dag te plakken? En hebben ze vaak het jokertje moeten plakken? Op welke momenten vooral?
    Ook bij het afsluiten van een FitGaaf!-basisscholen-project kan op verschillende manieren. De afsluiting van het FitGaaf!-project is bijvoorbeeld een uitermate geschikt moment voor een aansluitende gezonde activiteit, zoals een sportles of samen fruitsmoothies maken. Dat kun je ook samen met bijvoorbeeld een regionale diëtist doen!

    Buurtsportcoach Danny over FitGaaf!

    Een FitGaaf!-basisschoolproject kun je dus zelfstandig organiseren of volledig door ons laten verzorgen. Maar samen kan ook! In veel gevallen werken we heel fijn samen met buurtsportcoaches. Bijvoorbeeld met Danny van Huis voor de Sport Groningen, bij een project op zeven scholen in de gemeente Delfzijl. In het filmpje hieronder vroegen we Danny naar zijn ervaringen.

    Gezonde school of gezonde wijk

    Vragen? Of een keer vrijblijvend overleggen?

    Ik (Tom Steffens, Initiator FitGaaf!) vertel graag over de verschillende manieren waarop de FitGaaf!-methode en materialen in verschillende gemeentes worden ingezet. Dat kan ook tijdens teamoverleggen. Bel me vooral, via 0591-547902

    Mailen vinden we ook leuk: info@fitgaaf.nl

    GALA

    Eerst beter kennismaken of gratis proberen?

    Dat kan! Met de gratis FitGaaf!-Probeer-Kleurplaat of de gratis online cursus. Maak hieronder je keuze.
    Als bonus blijf je op de hoogte van onze verhalen en ontwikkelingen, via af en toe een ‘fitgave’ update.

    En je kunt ons natuurlijk ook volgen op social media: