Het FitGaaf! werkboekje met gezond beloningssysteem

Belonen kan een krachtige aanpak zijn om kinderen te motiveren vaker de gezonde keuze te maken in dagelijks gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Wij belonen gezonde keuzes met stickers! En die beloningssystematiek hebben we nog wat verder uitgewerkt in het werkboekje dat bij de 12-weken versie van onze FitGaaf!-kalender hoort.

Bij een bestelling van die 12-weken versie wordt het werkboekje in print meegestuurd. Maar iedereen die kinderen helpt bij gezond opgroeien, mag de digitale versie van ons met alle plezier gratis gebruiken.

In de praktijk

“Van het meisje (9 jaar) en haar moeder heb ik terug gekregen, dat ze de werkboekjes erg fijn vinden werken. De stickers die ze op de kalender plakken, zorgt voor meer bewustzijn. Dit was ook goed te merken aan de vooruitgang van doelen”

Dominique is diëtist en kindercoach. Ze testte ons nieuwe werkboekje met uitgebreidere #gezondbelonen-systematiek, bij een 1-op-1 begeleidingstraject.

Meer over Dominique: In haar eigen praktijk in Schiedam en Zwijndrecht biedt Dominique Flink 1-op-1 begeleiding aan kind en ouders op het gebied van gezonde leefstijl en gewicht. Maar ze begeleidt ook een project met kinderen met overgewicht in een groepje tussen de 10 – 12 personen.

Hoe werkt het?

In de eerste week mogen kinderen stickers plakken voor gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Volgens de algemene aanbevolen normen. De stickers zijn steeds een kleine beloning, maar ook een speelse manier van ‘registreren’: wat gaat er al goed en wat kan beter? Na die week kunnen jullie per gezond stickertje samen afspraken maken. Want iedereen is uniek en algemene normen passen lang niet altijd. Na 4 weken kunnen er afspraken over extra beloning worden gemaakt, voor de stickertjes die nog als ‘moeilijk’ worden ervaren.

Standaard bij de 12-weken versie van de FitGaaf!-kalender

Het #gezondbelonen-werkboekje zit standaard bij de 12-weken FitGaaf!-stickerkalender. Die is geschikt als positieve aanvulling bij bestaande begeleidingstrajecten door diëtist, fysiotherapeut, praktijkondersteuner of bij gecombineerde leefstijlinterventies. Het is een toegankelijk hulpmiddel dat aansluit op de belevingswereld van het kind en werkt op de belangrijkste plek van het kind: thuis!

Liever op een andere manier met ons kennismaken?

We hebben ook een gratis online cursus. Met filmpjes, recepten en tips over gezond eten, drinken, bewegen en slapen.