Deze blog is vooral gaaf voor: zorgverleners/professionals gezond opgroeien en voor ouders/verzorgers.

Leestijd: 2 minuten.

Een kind belonen werkt beter dan straffen. Zo doe je dat! | 5 tips

Belonen kan een krachtige aanpak zijn om kinderen te motiveren gedrag te veranderen. Dat geldt ook bij dagelijks gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Maar een kind op een goede manier belonen, hoe doe je dat? We helpen je alvast een handje om dit zelf ook op een goede manier toe te passen. 5 tips om een kind gezond te belonen.

1. Beschrijf concreet welk gedrag je graag wil zien...

…in plaats van het ongewenste gedrag dat het kind op dit moment vertoont. Het is belangrijk dat een kind begrijpt wat er van hem/haar verwacht wordt. Duidelijkheid en begrijpen waarom het beter op een andere manier kan, is hierin een mooie eerste stap.

2. Stel niet teveel doelen tegelijk.

Wanneer je te veel veranderingen in één keer vraagt, verliest iedereen het overzicht. Dit werkt demotiverend. Denk hierbij niet alleen aan wat het kind aankan, maar ook wat voor jezelf haalbaar is. Begin eens met 1 of 2 doelen, om het rustig op te starten.

Wat als kinderen uit vaker uit zichzelf gezonde keuzes maken? FitGaaf! helpt bij gezond opgroeien met minder strijd, meer plezier en resultaat. Door gezonde keuzes leuk te maken en te belonen! 

3. Wijs het kind op positief gedrag.

Wanneer een kind gewenst gedrag vertoont en je hem/haar hier op wijst, wordt het beloonsysteem geactiveerd. Het brein brengt dit gedrag in verband met iets positiefs en is geneigd om dit sneller nog een keer te doen. Precies wat we willen bereiken!

“Hmmm, klinkt allemaal wel heel heppie-de-peppie…”.

 We begrijpen dat ongewenst gedrag niet ineens verdwijnt. Hoe je daar mee om kunt gaan en grenzen kunt stellen, daar komen we zeker nog op terug in een volgende blog.

4. Beloon niet te groot.

Het kind belonen is belangrijk, maar uiteindelijk willen we natuurlijk dat een kind uit zichzelf besluit om het gewenste gezonde gedrag te vertonen. De motivatie moet uit het kind zelf komen. Wanneer de beloning te groot is, bestaat de kans dat het kind zich alleen anders gedraagt voor de beloning. Probeer de beloning daarom klein te houden.

5. Kies voor 'sociaal' belonen.

Ten slotte nog een tip over de soort beloning. Wist jij dat ‘sociale beloners’ vaak beter werken dan ‘materiële beloners’? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een halfuurtje mogen voetballen met papa in plaats van het mogen uitzoeken van een stripboek.

Om een gezonde levensstijl op lange termijn vast te laten houden, is uiteindelijk een motivatie vanuit een kind zelf nodig. Ben je benieuwd hoe dit werkt en wil je meer weten over dit onderwerp? In deze blog gaan we uitgebreider en dieper in op de onderwerpen ‘intrinsieke en extrinsieke’ motivatie.

Wij van FitGaaf! geloven sterk in de kracht van belonen om kinderen gemotiveerd te krijgen en houden. Dat doen we met stickers. Bewust een niet te grote vorm van belonen die een kind op een leuke manier structuur en inzicht biedt. Maar die stickers registreren ook op speelse wijze (on)gezonde routines van het kind. In ons nieuwe werkboekje bij de 12-weken-kalender, is dat de basis voor een uitgebouwd beloningssysteem. Benieuwd? De digitale versie sturen we je graag gratis toe! Vraag ‘m hier vrijblijvend aan

Veel ‘beloon’-plezier! 🙂

Geschreven door:
Sharon Uitendaal // blogster en ‘fitgave’ muzikant! // Kijk ook op haar eigen blog: www.youngcoach.nl

&

Tom Steffens Initiator FitGaaf! // tomsteffens@fitgaaf.nl

Bronnen:

  • Y. Kaldenbach (2010). Beloningsprogramma voor kinderen. Aandachtspunten en valkuilen bij voorbereiding en uitvoering. Geraadpleegd op 3 november 2018.

Lees ook:

Op een andere manier beter met ons kennismaken?

Dat kan! Met onze gratis online cursus of de FitGaaf!-probeer-kleurplaat!
Maak hieronder je keuze. Dan blijf je als bonus op de hoogte van blogs, verhalen en ontwikkelingen 🙂

Spread the word. Share this post!