samen thuis gezond blijven

FitGaaf! voor ouder en kind. Samen thuis gezond blijven.

Meer plezier en minder strijd rond gezond eten, drinken, bewegen en slapen.

Bijvoorbeeld door strijd met je kind over gezonde keuzes in eten, drinken en bewegen. Of omdat een dag gewoon al hectisch genoeg is.
Als kind structuur in gezond eten, drinken en bewegen aanleren. Een gezond kind kan gezond gedrag makkelijker vast houden als volwassene.
Door gezond eten, drinken, bewegen en slapen extra leuk en aantrekkelijk te maken. En te belonen. Met leuke, vrolijke stickers.

samen thuis gezond blijven

FitGaaf! = gezonde keuzes leuk maken + belonen

Wij vinden het superleuk om kinderen en ouders te laten zien en ervaren hoe je het maken van gezonde keuzes leuk en aantrekkelijk kunt maken. Want als iets leuker is, gaat het vaak een stuk makkelijker. Samen thuis gezond blijven! We hebben een blog, gezonde kinderrecepten en Youtube-filmpjes met leuke tips en challenges rond dagelijks gezond eten, drinken, bewegen en slapen.

Gezonde keuzes belonen. Via een kalender met stickers.

Bij FitGaaf! geloven we in het belonen van gezond gedrag van kinderen. Daarom hebben we een kalender met gezonde stickers ontworpen. Die stickers mogen kinderen plakken voor dagelijks gezond eten (ontbijten, fruit en groente), drinken (water), bewegen en slapen. Zo worden ze gemotiveerd om vaker zelf de gezonde keuze te maken. En een van de ouders/verzorgers kan mee doen. Samen thuis gezond blijven wordt zo speels gemakkelijk.

samen thuis gezond blijven

Ervaringen van ouders

‘’Mijn kind vraagt uit zichzelf om water’’

‘’De kinderen maken nu vaker een bewuste keuze voor een gezonde hap’’

‘’Ze gaan vaak uit zichzelf thee drinken. Ook omdat dit meetelt voor water, maar ze vinden het ook gewoon lekker nu’’.

(Citaten ouders, samen meegedaan in Ommen-Hardenberg)

samen thuis gezond blijven

Partners & erkenningen

FitGaaf! staat in de interventiedatabase van het RIVM en erkend door de volgende instanties. Een uitgebreide theoretische onderbouwing van de FitGaaf!-methode en resultaten uit pilots vind je hier.

Klinkt gaaf!.. Maar hoe werkt dat dan?

Bijvoorbeeld op de koelkast. En leg het stickerboekje met de gezonde stickers in de keukenla.
Er zijn stickers voor gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Er is een deel voor stickers voor kinderen en een deel voor een van de ouders/verzorgers: Samen thuis gezond blijven!
Aan het einde van elke week bekijken jullie samen de kalender en de geplakte stickers. Wat ging goed deze week, wat kan beter?

samen thuis gezond blijven

Online ondersteuning en inspiratie bij de offline kalender

Wanneer je de FitGaaf!-kalender thuis gebruikt, kun je extra online ondersteuning, tips en inspiratie krijgen. Bijvoorbeeld via regelmatige ‘reminder’-mailtjes. De gezonde stickers worden daarin grappig en eenvoudig uitgelegd. Zo bijvoorbeeld…

samen thuis gezond blijven

Voorbeeldsticker: ONTBIJT

Een van de stickertjes bij de FitGaaf-kalender staat voor een goed begin van de dag: Ontbijt! Een goed ontbijt is belangrijk voor de energie die je nodig hebt om op te starten en de ochtend door te komen.

Na een lange nacht rusten brengt ontbijten je spijsvertering op gang en vult het je energie en vitaminen en mineralen weer aan. Symbool bij deze sticker staat een broodje, want veel mensen eten ’s ochtends vooral brood. Maar het kan ook iets anders zoals ontbijtgranen of havermoutpap zijn...Of fruit met yoghurt!
Ontbijten is ook belangrijk voor de verdeling van de energie gedurende de dag. Vaak als je ochtends het ontbijt overslaat, krijg je later op de dag, bijvoorbeeld in de voormiddag of ‘s avonds honger en ga je (te) veel eten. Het is juist goed om eten goed over de hele dag te verspreiden. Want je lichaam heeft ook op elk moment van de dag energie nodig. Om uit bed te stappen, maar ook om na te denken.

Gaaf? Doe mee!

Wanneer jullie deze maand nog met de FitGaaf!-kalender beginnen, ontvangen jullie de ondersteunende reminder-mailtjes gratis!

Ervaringen van een 'fitgave' moeder

samen thuis gezond blijven

21 dagen thuis stickers plakken

Zo zien jullie samen hoe goed gezond eten, drinken en bewegen nu al gaat… en wat er misschien nog beter kan.

Dit krijg je in een mooie, grote envelop thuis gestuurd:

De kalender hang je thuis op een mooie centrale plek, bijvoorbeeld de koelkast. Op de kalender staat een algemene uitleg, maar ook een aantal korte leuke opdrachtjes. Op de onderste helft vind je de ruimte voor het plakken van de stickers. Met een deel voor kind en een deel voor iemand anders in het gezin.
Bij de kalender zit een handig stickerboekje met alle stickers bij elkaar. Elk stickertje staat daarin kort uitgelegd.

Waarom?

Er is veel aandacht voor het stimuleren van gezond gedrag en leefstijl van kinderen. En terecht, juist in de jonge levensfases wordt de basis gelegd voor een leven lang gezond! Door van jongs af aan structuur in gezond eten, drinken, slapen en bewegen aan te brengen, leer je gezond gedrag aan. En is het dus ook veel makkelijker om dat gedrag vast te houden naarmate je ouder wordt. Wij denken daar met een leuke kalender en stickers actief en speels aan bij te kunnen dragen!

Beter kennismaken met de FitGaaf!-methode?

Leuk, dat kan! Met de gratis ‘fitgave’ online cursus…of de gratis FitGaaf!-Probeer-Kleurplaat. Kies hieronder.
Als bonus krijg je dan ook af en toe updates over onze ‘fitgave’ avonturen of gezonde inspiratie.

samen thuis gezond blijven

  • Eet ik genoeg fruit of groente? Beweeg ik genoeg? Drink ik genoeg water?
  • Dat kun je een weekje onderzoeken met deze kleurplaat
  • Vooral leuk voor kinderen van 4-8 jaar
  • Hoe je er thuis voor zorgt dat gezonde keuzes maken, steeds vaker als vanzelf gaat. Door die keuzes leuk te maken en te belonen!
  • Om de dag een e-mail met tips, filmpjes, recepten en inspiratie.
  • Over gezond eten, drinken, bewegen en slapen. En over positief belonen en structuur bij gezond opgroeien
  • Vooral leuk voor kinderen van 8-12 jaar

Volg ons op social media voor nog meer gezonde tips, inspiratie en recepten