Gezonde kinderopvang en gezonde bso

FitGaaf! voor Gezonde Kinderopvang en BSO

Gezonde Kinderopvang = met resultaat samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start.

Met de erkende FitGaaf!-methode versterken kinderen op speelse wijze gezondheidsvaardigheden (kennis, bewustwording en motivatie) op basis van ervaringsleren, intuïtief leren en reflectie.

Gezonde Kinderopvang is met resultaat samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start. De partners van Gezonde Kinderopvang ondersteunen kinderopvangorganisaties met een scholing en een praktische aanpak. Daarmee werken organisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers.

Kijk op www.gezondekinderopvang.nl voor meer informatie over Gezonde Kinderopvang.

Gezonde kinderopvang

Kern van FitGaaf!= een kalender met gezonde stickers

Bij FitGaaf! geloven we in plezier, inzicht en structuur bij gezond opgroeien. En het belonen van gezonde keuzes. Daarom hebben we de FitGaaf!-kalenders ontworpen. Voor kinderen (2-12 jaar). Met stickers voor dagelijks gezond eten, drinken, bewegen en slapen. En rond die kalender kun je gave projecten organiseren op de kinderopvang of BSO. Er zijn twee versies: een 3-weken en 12-weken versie.

Versie 1. De 3-weken 'Kind & Ouder'-kalender

Met de ‘Kids & Ouder’ -FitGaaf!-kalender plakken kind en ouder 3 weken stickers voor elke dagelijkse gezonde actie! Denk aan eten van 2 stuks fruit en 2 ons groente, drinken van voldoende water en voldoende bewegen. Zo zie je samen hoe goed dat nu al gaat en wat er misschien nog net beter kan. De stickers zijn steeds een kleine beloning, die motiveren vaker zelf de gezonde keuze te maken.  De kalender is tegelijkertijd een mooie ‘kapstok’ voor het organiseren van gezonde activiteiten voor de kinderen, waarbij elke week een ander gezond thema uitgelicht kan worden.

Gezonde kinderopvang

Gaaf voorbeeld uit de praktijk: YellowBellies!

Gezonde kinderopvangcoach Sven Rietveld van buitenSPEELSE kinderopvang YellowBellies maakte gebruik van de Jonglereneten-subsidie en draaide daarmee een FitGaaf!-project!

Sven: “Het is onze missie om op een speelse manier te werken aan gezond lijf en een gezonde mentaliteit. Maar hoe je dat als we al maanden alleen open mogen voor de kinderen van de noodopvang? Afgelopen maand maakte ik gebruik van de jong leren eten subsidie en draaide daarmee een FitGaaf!-project. Dit is een kalender waarop kinderen stickers kunnen plakken als beloning voor dagelijks gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Alle kinderen van locatie Oudewater Zuid kregen deze thuis bezorgd. Zo konden we het maken van gezonde keuzes door kinderen speels stimuleren, registreren en belonen!”

Dit vinden wij dus super gaaf! Wanneer gedreven, creatieve professionals als Sven een eigen gave draai geven aan onze methode en producten! Sowieso is YellowBellies een fantastische organisatie. Een buitenSPEELSE kinderopvang! Neem maar eens een kijkje op https://yellowbellies.nl/

Gezonde kinderopvang

Versie 2. De FitGaaf! 12-weken-kalender

Deze versie heeft ruimte voor 12 weken lang plakken van gezonde stickers. Er zit geen apart deel voor ouders/verzorgers op deze versie. Wel kent deze versie een werkboekje met daarin extra verdieping van het unieke #gezondbelonen-beloningssysteem (het plakken van stickertjes is al steeds een beloning op zich, maar bij deze versie zijn de stickertjes ook een vorm van ‘registratie’ en bouwen op tot grotere weekbeloningen).  Ook deze kalender kan als ‘kapstok’ van gezonde thema’s worden gezien, voor een projectperiode van 12 weken met gezonde activiteiten.

Gezonde kinderopvang

Gezonde activiteiten koppelen aan de kalenders

De FitGaaf!-kalenders met stickers zijn tegelijkertijd een kapstok voor leuke en leerzame gezonde activiteiten. Speciaal voor KDV en BSO is een programma aan gezonde activiteiten samengesteld. Flexibel opgesteld, via drie basisopties en bij elke optie de keuze in frequentie van activiteiten en type FitGaaf!-kalender. Zie het overzicht hieronder voor de basisopties. Maar we denken graag mee over oplossingen op-maat! Daar kun je ons altijd vrijblijvend voor bellen of mailen: 0591-547902 // info@fitgaaf.nl

Gezonde kinderopvang activiteiten

Erkenningen en partners

FitGaaf! is een erkende Gezonde Kinderopvang-activiteit. Daarnaast is FitGaaf! erkend door of aangesloten bij de volgende instanties:

Effecten, resultaten en impact

FitGaaf! bestaat al meer dan 10 jaar. En inmiddels hebben we met onze methode (gezonde keuzes leuk maken en belonen)  al ruim 10.000 kinderen bereikt. Tijdens verschillende FitGaaf!-projecten hebben we verdiepende effectevaluaties uitgevoerd. Om inzicht te krijgen in bereik, actieve deelname, effecten (op bijvoorbeeld zelfervaren fitheid), gedragsverandering en waardering van kinderen (en ouders en leerkrachten) van FitGaaf! als preventieve interventie. We hebben dat allemaal verwerkt in een impactrapportage, die je hier gratis kunt downloaden. 

Gezonde kinderopvang

Blije buurtsportcoach 🙂

Voorbeeld opzet FitGaaf!-Gezonde Kinderopvang-project

Ook op basisscholen worden regelmatig FitGaaf!-projecten georganiseerd. In de basis bestaat zo’n project uit drie fases. Die opzet past ook goed voor kinderopvang of BSO. Hieronder van elke fase een filmpje. Maar we zijn flexibel, een project kan makkelijk aan uw wensen worden aangepast. Scroll naar beneden voor de mogelijkheden of bel ons: 0591-547902

Stap 1. Kick-off op school/kinderopvang

Uitleg en het uitdelen van de FitGaaf!-kalender en stickers gebeurd op school. Dit kan in de klas, in de aula met meerdere groepen tegelijk of in de gymzaal of op het schoolplein. Met de kinderen wordt samen besproken waarom gezond leven belangrijk is. En wat zij al weten van elk gezonde thema.
Een FitGaaf!-project kan aan de wensen van elke school worden aangepast. Je kunt het zo klein en bescheiden of juist groots en gek maken! Het kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan een hele gezondheidsweek of sportdag...
De kick-off (en ook de afsluiting) kunnen door FitGaaf! worden uitgevoerd, maar scholen kunnen dit ook zelf doen. Maar we doen bijvoorbeeld ook veel in samenwerking met regionale buurtsportcoaches!

Stap 2. Thuis stickers plakken

Kinderen plakken met 1 van de ouders/verzorgers thuis vier weken stickers voor elke gezonde actie. Dat geeft inzicht in wat er minimaal bij een gewoon gezonde dag hoort. En het geeft inzicht in wat er al heel goed gaat..en misschien nog net beter kan.
Op de FitGaaf!-kalender en in het stickerboekje staan de verschillende gezonde acties waar een sticker mee kan worden verdiend, kort uitgelegd. Op fitgaaf.nl is er een speciaal 'kind en ouder portal' waar elk stickertje uitgebreider en eenvoudig wordt uitgelegd. Ouders die dat leuk en handig vinden kunnen zich daarnaast opgeven voor een online reminder-en-berichtjes dienst!
Het helpt natuurlijk wel wanneer leerkrachten actief bij het FitGaaf!-project betrokken zijn, door aan te moedigen en ondersteunen. Met de FitGaaf!-klassenkalender kunnen juffen en meesters wekelijks kort aandacht in de les aan het project besteden. Ook is er een uitgebreider handboek voor leerkrachten die zich verder in het thema gezonde leefstijl willen verdiepen en in de klas extra aandacht aan het project willen besteden.

Stap 3. Afsluiting op school/kinderopvang

De afsluiting van het FitGaaf!-project gebeurd wederom op school. En wederom, afhankelijk van de wensen van de school, kan dit in de klas, in de aula, de gymzaal of op het schoolplein. Na vier weken gaan we eens kijken of en hoe de FitGaaf!-kalender de kinderen en ouders geholpen heeft.
Tijdens de afsluiting is het belangrijk om wederom de dialoog met de kinderen aan te gaan. Hoe hebben zij het project ervaren? Zijn ze gezonder gaan eten, drinken en bewegen? Deden ze het samen met hun vader, moeder? Of met de grote broer of zus? Welke stickers vonden ze moeilijk om elke dag te plakken? En hebben ze vaak het jokertje moeten plakken? Op welke momenten vooral?
Ook bij het afsluiten van een FitGaaf!-basisscholen-project kan op verschillende manieren. De afsluiting van het FitGaaf!-project is bijvoorbeeld een uitermate geschikt moment voor een aansluitende gezonde activiteit, zoals een sportles of samen fruitsmoothies maken. Dat kun je ook samen met bijvoorbeeld een regionale diëtist doen!

Vragen? Bel ons vooral: 0591-547902

Mailen vinden we ook leuk: info@fitgaaf.nl

Eerst beter kennismaken of gratis proberen?

Dat kan! Met de gratis FitGaaf!-Probeer-Kleurplaat of de gratis online cursus. Maak hieronder je keuze.
Als bonus blijf je op de hoogte van onze verhalen en ontwikkelingen, via af en toe een ‘fitgave’ update.

Social media? Hebben we ook!