5x zomerse seizoensgroenten en - fruit

In de winkel kun je het hele jaar door heel veel verschillende soorten groente en fruit kopen. Maar niet elke soort groeit het hele jaar in Nederland. De groente en fruit die op bepaalde momenten in het jaar in Nederland groeien worden ‘groente en fruit van het seizoen’ genoemd! Groenten en fruit van het seizoen eten heeft verschillende voordelen. Zo zorgt het voor variatie in je eetpatroon, waardoor je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. En omdat seizoensproducten uit eigen land komen, is de ‘reis’ naar je bord een stuk korter. Hierdoor zijn ze duurzamer en meestal goedkoper. Genoeg reden om onze 5 favorieten op een rij te zetten!

1. Aardbeien

Seizoen: Juni t/m september

Aardbeien zitten vol met vitamine C wat goed is voor je weerstand. In de koelkast kun je ze ongeveer 1 tot 3 dagen bewaren. Ze blijven langer goed als je de groene kroontjes er aan laat zitten. Voor het eten even afspoelen en het groene kroontje verwijderen. Ze zijn ook heerlijk op een beschuitje, cracker of door de yoghurt.

Minder strijd en meer plezier bij gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Daar helpt het FitGaaf!-team graag bij. Door gezonde keuzes leuk te maken en te belonen! 

2. Rabarber

Seizoen: April t/m juli

Rabarber is officieel een groente maar wordt vaak gegeten alsof het fruit is. De stengels zijn groen of rood. Je kunt rabarber ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Rabarber wordt meestal als compote gemaakt door de stengels te wassen en in stukjes te snijden van 2cm. Schillen is niet nodig. De stukjes rabarber worden met een klein beetje water gekookt tot het zacht is. Voor een wat zoetere smaak worden aardbeien meegekookt of een beetje honing of suiker toegevoegd. De rabarbercompote is heerlijk op een beschuitje.
Maar je kunt ook een heerlijke rabarberkruimeltaart maken!  

3. Broccoli

Broccoli is misschien wel een van de gezondste groente. Het zit vol met antioxidanten die het weefsel in je lichaam beschermen en goed zijn voor je weerstand. Broccoli kun je ongeveer 2 tot 5 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt zowel de steel als de roosjes eten. Snijd de steel in kleine stukjes en houdt de roosjes heel. Kook of roerbak de broccoli 5 minuten. Heerlijk door de pasta, rijst, bij aardappelen of in een salade. Super veelzijdig dus die broccoli!

4. Kersen

Seizoen: Juni t/m augustus

Kersen zijn super lekker om zo op te eten. Wel even wassen van tevoren en vergeet niet dat in iedere kers een pit zit! Voor jonge kinderen kun je dus beter even de kers doormidden snijden en de pit verwijderen. Kersen kun je ongeveer 2 dagen bewaren buiten de koelkast. Dan blijft de smaak goed. In de koelkast kun je kersen ongeveer 5 dagen bewaren maar dan kan de smaak wat minder worden. Kersen zijn ook heerlijk door de yoghurt, om een smoothie mee te maken of om warme kersensaus van te maken als natuurlijke zoetmaker voor op bijvoorbeeld een pannenkoek.

5. Spinazie

Seizoen: Maart t/m november

Spinazie bevat de voedingsstoffen foliumzuur en ijzer die helpen bij vervoeren en vrijmaken van energie in je lichaam. Verse spinazie kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Spinazie kun je beter niet snijden omdat dan de voedingsstoffen snel verminderen. Het is verstandig om spinazie even te wassen om het zand te verwijderen. In 5 minuten kun je de spinazie koken of wokken maar je kunt het ook rauw eten door een salade of verwerken in een groene smoothie. Tips om een goeie smoothie te maken kun je hier vinden

Geschreven en verzameld door:  Tamara van Berkel

Bij FitGaaf! helpen we graag om dagelijks gezond eten, drinken en bewegen een beetje leuker te maken. Voor kinderen. En voor ouders, verzorgers, opa’s of oma’s. Want als iets leuker is, gaat het vaak makkelijker. Bijna vanzelf! Gezond opgroeien, met minder strijd, meer plezier en resultaat. Doordat kinderen uit zichzelf dagelijks vaker gezonde keuzes maken. Door die keuzes leuk te maken en te belonen! 

De FitGaaf!-methode is erkend door:

Met de FitGaaf!-methode aan de slag? Je kunt op 3 manieren starten!

 

gezondbelonen gezond kind kleurplaat

Gratis

 • GEZONDE-WEEK-KLEURPLAAT
 • LEUK VOOR KIDS TUSSEN 4-8 JAAR
 • 1 week stickers inkleuren
 • Ruimte om aangepaste afspraken te maken
 • Uitdelen mag 🙂

2_2020 3-weken kalender
per stuk/per kind

€6,-

 • FITGAAF kalender GEZIN
 • LEUK VOOR KIDS TUSSEN 4-12 JAAR
 • 3-weken Kids & Ouder-kalender
 • Stickerboekje met 9 soorten stickers
 • Uitleg en opdrachten op kalender en stickerboekje
 • Ondersteunende reminder-mailtjes voor kind en ouder
 • Alle filmpjes, recepten en challenges van dietist Koen!

koen fitgaaf team dietist dieet gezond kind

Gratis

 • 21-DAGEN ONLINE CHALLENGE
 • LEUK VOOR KIDS TUSSEN 8-12 JAAR
 • 21 dagen lang om de dag een e-mail van onze dietist Koen!
 • Filmpjes met tips over de gezonde stickers/thema's!
 • Recepten om samen te maken + gezonde challenges voor thuis
 • Verdiepende informatie over onderwerpen als belonen bij gezond gedrag

Volg ons op social media voor meer gezonde pret en inspiratie!

Spread the word. Share this post!