samen thuis gezond blijven

Thuis samen gezond blijven. Geef gezinnen FitGaaf!

Ondersteun kids en ouders in jouw gemeente. Met meer plezier en minder strijd rond gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Juist nu (weer).

Bijvoorbeeld door strijd met je kind over gezonde keuzes in eten, drinken en bewegen. Of omdat een dag gewoon al hectisch genoeg is.
Door gezond eten, drinken, bewegen en slapen extra leuk en aantrekkelijk te maken. En te belonen! Met stickers!
Door gezinnen gratis FitGaaf!-stickerkalenders aan te bieden, is er op positieve en speelse wijze een extra steuntje in de rug.

samen thuis gezond blijven

Thuis fit en gezond blijven. Nu de scholen weer een periode dicht zijn, weer een extra uitdaging. Tijdens de eerste lockdown ontstond er een mooi initiatief in gemeente Haaglanden; Delft voor Elkaar, JOGG Delft en Fonds 1818 maakten mogelijk dat gezinnen gratis met FitGaaf! aan de slag konden! Ook in jullie gemeente? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

FitGaaf!= gezonde keuzes belonen. Via een kalender met stickers.

Bij FitGaaf! geloven we in het belonen van gezond gedrag van kinderen. Daarom hebben we een kalender met gezonde stickers ontworpen! Die stickers mogen kinderen plakken voor dagelijks gezond eten (ontbijten, fruit en groente), drinken (water), bewegen en slapen. Zo worden ze gemotiveerd om vaker zelf de gezonde keuze te maken. En een van de ouders/verzorgers kan mee doen! Samen thuis gezond blijven wordt zo speels gemakkelijk.

samen thuis gezond blijven

Partners & erkenningen

FitGaaf! is te vinden in de interventiedatabase van het RIVM en erkend door de volgende instanties. Een uitgebreide theoretische onderbouwing van de FitGaaf!-methode en resultaten uit pilots vind je hier!

Kalender als kapstok voor aanvullende gezonde ondersteuning!

Extra leuk aan de FitGaaf!-stickerkalender is dat het een soort ‘mentale’ kapstok is voor kinderen en ouders. Een kapstok voor de verschillende gezonde thema’s, zoals groente en fruit en bewegen. En een kapstok, waar je als professional of organisatie zelf aanvullende gezonde activiteiten en ondersteuning aan kunt hangen! Zoals:

  • Groente en fruit uitdelen
  • Een sportles op afstand. Online, buiten of voor het raam 🙂

De stickers op de FitGaaf!-kalender bieden zo een extra motivatie om mee te doen! Ook hier denken we met plezier, vrijblijvend met je mee. Bel (050-8500691) of mail (info@fitgaaf.nl). 

Ervaringen van ouders

‘’Onze meiden voelen zich na 3 weken stickeren op de FitGaaf!-kalender zichtbaar minder moe, ze eten meer groente en zijn zich bewust van snoepmomenten’’

samen thuis gezond blijven

‘’Mijn kind vraagt uit zichzelf om water’’

‘’De kinderen maken nu vaker een bewuste keuze voor een gezonde hap’’

‘’Ze gaan vaak uit zichzelf thee drinken. Ook omdat dit meetelt voor water, maar ze vinden het ook gewoon lekker nu’’.

(Citaten ouders, samen meegedaan in Ommen-Hardenberg)

samen thuis gezond blijven

Online ondersteuning en inspiratie bij de offline kalender

Wanneer kinderen en ouders de FitGaaf!-kalender thuis gebruiken, kunnen ze extra online ondersteuning, tips en inspiratie krijgen! Bijvoorbeeld via regelmatige reminder-mailtjes. De gezonde stickers worden daarin grappig en eenvoudig uitgelegd. Zo bijvoorbeeld…

Voorbeeldsticker: ONTBIJT

Een van de stickertjes bij de FitGaaf-kalender staat voor een goed begin van de dag: Ontbijt! Een goed ontbijt is belangrijk voor de energie die je nodig hebt om op te starten en de ochtend door te komen.

Na een lange nacht rusten brengt ontbijten je spijsvertering op gang en vult het je energie en vitaminen en mineralen weer aan. Symbool bij deze sticker staat een broodje, want veel mensen eten ’s ochtends vooral brood. Maar het kan ook iets anders zoals ontbijtgranen of havermoutpap zijn...Of fruit met yoghurt!
Ontbijten is ook belangrijk voor de verdeling van de energie gedurende de dag. Vaak als je ochtends het ontbijt overslaat, krijg je later op de dag, bijvoorbeeld in de voormiddag of ‘s avonds honger en ga je (te) veel eten. Het is juist goed om eten goed over de hele dag te verspreiden. Want je lichaam heeft ook op elk moment van de dag energie nodig. Om uit bed te stappen, maar ook om na te denken.

Waarom?

De leefstijl van kinderen wordt beïnvloed door de corona-maatregelen, zo blijkt uit onderzoek van Maastricht UMC ten tijde van de eerste lockdown.  Kinderen zitten meer thuis, bewegen minder en eten en drinken ongezonder sinds de coronacrisis (Maastricht UMC+, 2020).

Ok, klinkt gaaf die kalender en stickers.. Maar hoe werkt dat dan?

Bijvoorbeeld op de koelkast! En leg het stickerboekje met de gezonde stickers in de keukenla.
Er zijn stickers voor gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Er is een deel voor stickers voor kinderen en een deel voor een van de ouders/verzorgers: Samen thuis gezond blijven!
Aan het einde van elke week bekijken jullie samen de kalender en de geplakte stickers. Wat ging goed deze week, wat kan beter?

samen thuis gezond blijven

En hoe krijgen we de kalenders bij de gezinnen thuis?

Daar zijn meerdere opties voor. In gemeente Haaglanden (voor gezinnen uit Delft) hadden we een speciale online aanmeldpagina gemaakt. Ouders/verzorgers konden daar het postadres invullen en aangeven met hoeveel kinderen ze thuis met FitGaaf! aan de slag wilden gaan. Wij pakten de pakketten in en via Fietskoeriers.nl werd het bij de gezinnen bezorgd. Maar de kalenders kunnen bijvoorbeeld ook uitgedeeld worden door buurtsportcoaches of andere professionals in de buurt.

samen thuis gezond blijven

Bel of mail vooral voor vrijblijvend overleg. Vinden we leuk!

050-8500691 / info@fitgaaf.nl

Extra: blog met tips. Om gezonde keuzes leuk te maken.

Wij vinden het superleuk om kinderen en ouders te laten zien en ervaren hoe je het maken van gezonde keuzes leuk en aantrekkelijk kunt maken. Want als iets leuker is, gaat het vaak een stuk makkelijker. Samen thuis gezond blijven! We hebben een blog, gezonde kinderrecepten en Youtube-filmpjes met leuke tips en challenges rond dagelijks gezond eten, drinken, bewegen en slapen!

Beter kennismaken? Volg ons op social media voor nog meer gezonde tips, inspiratie en recepten