5 redenen waarom slaap voor een kind zo belangrijk is

Tijdens je slaap rust je lichaam uit. Alles wat in je lichaam plaats vindt, zoals adem halen en het pompen van bloed, wordt op een lager pitje gezet. Maar waarom is slaap zo belangrijk? Hieronder 5 redenen waarom slaap zo belangrijk is. Voor jong (en oud)! 

1. Je leert terwijl je slaapt

In je slaap neemt je brein dingen door om ze te verbeteren (met een moeilijk woord: automatische routines). Hierdoor kun je na een nacht slapen bijvoorbeeld opeens makkelijker woordjes opdreunen die je de avond ervoor geleerd hebt. Maar dit geldt ook voor het spelen van een computerspelletje of het bespelen van een muziekinstrument. Grote sporters maken hier ook gebruik van. Wedden dat je dat nog niet wist?

2. Slaap is belangrijk voor de groei

Tot je 21ste is je lichaam in de groei. Dit vindt voornamelijk tijdens je slaap plaats. Niet alleen voor het groeien van je lichaam maar ook voor de ontwikkeling van je hersens, is slaap ontzettend belangrijk.

Wat als kinderen uit vaker uit zichzelf gezonde keuzes maken? FitGaaf! helpt bij gezond opgroeien met minder strijd, meer plezier en resultaat. Door gezonde keuzes leuk te maken en te belonen! 

3. Door goed te slapen voel je je beter

Tijdens het slapen, kunnen je hersenen alles verwerken en heb je de dag daarna meer concentratie. Je productiviteit en algemene prestatie verbeteren hierdoor. Maar ook mentaal voel je je beter na een goede nacht slapen. Je bent minder vatbaar voor gevoelens van somberheid, lusteloosheid en vermoeidheid.

4. Als je slecht slaapt krijg je meer zin in ongezond eten

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die minder slapen, meer calorieën innemen en er een verband is tussen slecht slapen en een verhoogde kans op het krijgen van obesitas. Door goed te slapen, krijg je minder zin in ongezond eten.

5. Je hebt minder kans om ziek te worden

Genoeg slapen verbetert het geheugen van je immuunsysteem. Niet alleen de kans op een griepje wordt kleiner na een nacht slapen. Ook heb je een kleinere kans op ziektes, op de lange termijn.

Zoals je ziet, zijn er genoeg redenen om toch maar wat eerder naar bed te gaan. Goed slapen is belangrijk voor je gezondheid en om je beter te voelen. Ben jij benieuwd wat er minimaal nodig is voor een gezonde leefstijl en wil je dit (samen met je kind) op een leuke manier onderzoeken? Neem dan eens een kijkje bij onze “Fitgave GRATIS online cursus”.  

Geschreven door:
Sharon Uitendaal // blogster en ‘fitgave’ muzikant! // Kijk ook op haar eigen blog: www.youngcoach.nl

Lees ook:

Bronvermelding:

  • Stefan Klein. (2015). Dromen. Een reis naar onze innerlijke werkelijkheid. Amsterdam, Nederland: Anthos uitgevers.
  • Esmee Castermans. (2018). Improving the effectiveness of the FitGaaf! Program in the prevention of diabetes mellitus type 2 among children. Geraadpleegd op 23 oktober 2018, van https://www.fitgaaf.nl/2018/07/24/esmee-onderzoekt-en-adviseert/

Onze aanpak gratis proberen?

Dat kan! Met onze gratis online cursus of de FitGaaf!-probeer-kleurplaat!
Maak hieronder je keuze. Dan blijf je als bonus op de hoogte van blogs, verhalen en ontwikkelingen 🙂

Spread the word. Share this post!