Nieuwe FitGaaf!-kalender: een 3-weken versie!

Bij FitGaaf! kijken we continu of we onze aanpak en producten kunnen verbeteren. In de afgelopen periode hebben we nadrukkelijk gekeken naar de mogelijkheden om een derde versie van de FitGaaf!-kalender- van drie weken (naast de huidige 4-weken en 12-weken FitGaaf!-kalender)- te ontwerpen en in te zetten. Belangrijke aanleiding hiertoe komt uit de uitgebreide evaluatie en effectmetingen die we de afgelopen periode hebben uitgevoerd en geanalyseerd (zie onze recent gepubliceerde uitgebreide openbare impactrapportage over onze FitGaaf!-methode). 

De nieuwe 3-weken kalender en belangrijkste aanpassingen:

Nieuwsgierig? De 3-weken kalender is nu beschikbaar in onze webshop!

Uitgebreide onderbouwing

Onderdeel van de doelstelling van FitGaaf! als preventieve interventie is een aanjagend en ondersteunend effect op korte termijn. Dat doen we vooral met de 4-weken versie van de FitGaaf!-kalender. Bijvoorbeeld als onderdeel binnen integrale preventie aanpak of bredere interventie gericht op gezond gedrag en gewicht. Denk daarbij aan Gezonde School-of Gezonde wijkprojecten. In lijn met het Stages-of-change model (Prochaska en Di Clemente, 1983), dat belangrijke theoretische fundering voor FitGaaf! biedt, wordt daarbij gericht op de fases ‘overwegen’, ‘voorbereiden’ en ‘actie’. Uit onze evaluaties zien we dat er al binnen 2 van de 4 weken gezonde stickers plakken op de FitGaaf!-kalender, door kind en ouder, positieve effecten zijn op gedragsverandering en eigen ervaren fitheid. Mooi in lijn met de eerder genoemde 'aanjagende' functie. Bedenk daarbij dat een week stickers plakken al 49 actieve feedbackmomenten (7 dagen x 7 gezonde stickers) voor kind en ouder bevat.  Verwachting is dat een 3-weken versie van de kalender in lijn met de gestelde doelen en gekoppeld aan de theoretische onderbouwing, een zelfde effect kan hebben. Of zelfs sterker, omdat een periode van 3 weken wellicht bij sommige kinderen en ouders een laagdrempeliger doel en beter te overziene periode is.   Het weglaten van een vierde week op de FitGaaf!-kalender biedt tevens mogelijkheden om de onderbouwing van de verschillende stickers nog duidelijker en scherper te splitsen voor kind en ouder en zo informatie nog duidelijker te communiceren. Ook dat was een punt van feedback dat regelmatig terugkwam uit onze evaluaties.  Wat betreft ‘behoud’ - een fase verder in het Stages-of-Change model- wordt gesteld dat daadwerkelijk bestendigen van gedragsverandering sowieso 12 tot 24 weken duurt. Preventieve interventie FitGaaf! duurt nu 4 weken maar, waar gewenst door kind en ouder/verzorger, is een 12-weken FitGaaf!-programma en materiaal beschikbaar voor vervolgondersteuning. 

Ik ben heel benieuwd wat je van deze nieuwste versie vindt! Mail me vooral je feedback, vragen of opmerkingen!
Dat kan naar tomsteffens@fitgaaf.nl.

Gezonde groet!

Tom Steffens // Initiator FitGaaf!

Met onze stickerkalenders kun je ook (Fit-)gave, gezonde projecten organiseren!

Lijkt het jou leuk om de gezonde FitGaaf!-methode en materialen in te zetten? Dat kan bij Gezonde School-projecten, Gezonde Kinderopvang-projecten, maar ook bij begeleiding van kleinere groepen of 1-op-1 begeleiding. En je kunt dat samen met ons doen, maar je mag er ook een eigen draai aangeven!  Je kunt hieronder een vrijblijvende offerte met gratis proefpakket-op-maat aanvragen. Bellen of mailen over de mogelijkheden vinden we ook leuk! Dat kan naar info@fitgaaf.nl of 050-8500691.

Liever direct bestellen? Dat kan in onze fitgave webshop. 

Je kunt ons ook op social media volgen!

Liever eerst wat beter kennismaken? Dat kan met Koen's gratis online FitGaaf!-Challenge of de gratis FitGaaf!-probeer-kleurplaat! Als bonus blijf je op de hoogte van onze avonturen en ontwikkelen, via af en toe een update. 

Spread the word. Share this post!