5 tips om voldoende groente op een dag te eten

Groente is gezond, dat weet iedereen eigenlijk wel. Het is vooral zo gezond, omdat er heel veel vitamines, mineralen en vezels in zitten.  De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente voor kinderen en volwassenen verschilt. Maar voor beiden is het best veel om in 1x alleen bij het avondeten binnen te krijgen. Je mag alle groente op een dag bij elkaar optellen, dus je kunt ook al vroeger op de dag beginnen. Lees onze 5 ‘fitgave’ tips om verdeeld over de dag voldoende groente te eten!

1. Op je brood!

Wist jij dat je je brood zo nog lekkerder kunt maken? Met zelfgemaakte hummus bijvoorbeeld. Of met paprika of komkommer. Dan ziet je brood er ook nog eens vrolijker uit. Je kunt eindeloos variëren met leuke vormpjes en ideeën.

Heb je wat minder tijd of wil je nog wat extra ideeën op doen? Het Voedingscentrum deelt ook nog wat gave ideetjes!

2. Maak snackgroente!

Groente als tussendoortje, dat zie je steeds vaker. Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende “snoep groenten” te koop. Denk hierbij aan worteltjes, tomaatjes of paprika. Je kan het natuurlijk ook zelf snijden en als snack op tafel zetten. Eventueel met een gezonde dip, bijvoorbeeld met yoghurt en een beetje peterselie of citroen. Smullen maar!

3. Maak een lekkere smoothie met groente!

Smoothies zijn lekker en ook nog eens makkelijk. Je kunt ze maken in allerlei soorten en maten en het is ook handig als je restjes over hebt. Onze eigen Koen-kommer deelt zijn lievelings smoothie met spinazie in deze blog.

Toch zijn er een aantal dingen belangrijk bij smoothies. Daarom hebben we ook een speciale blogpost over smoothies gemaakt.

4. Verwerk groente op een onopvallende manier in gerechten

Als kind vond ik groente ook altijd maar een beetje vies. Mijn moeder loste dit super slim op: ze maakte bijvoorbeeld spaghetti en zorgde dat hier voor iedereen genoeg groente voor de dag in zat. Ik had niet eens door dat ik groente at en spaghetti was mijn lievelingseten. Dit kun je natuurlijk ook met andere gerechten doen. Maak bijvoorbeeld een lekker tomatensoepje! Of een omelet!

5. Vul je gerechten aan met groente, ook op de dagen dat je wat minder gezond eet

Natuurlijk zijn er ook dagen waarop je wat minder gezond eet. Zo nu en dan een pizza is helemaal niet erg. Maar ook ongezond eten kun je prima met groente combineren. Wat dacht je van wat paprika of champignons op je pizza? Of een lekkere salade als bijgerechtje?

Klinkt goed? Probeer eens samen thuis een challenge aan te gaan en een maand lang elke dag aandacht te besteden aan hoeveel groente je eet. Succes!

Wij maken dagelijks gezond eten, drinken en bewegen een beetje leuker. Voor kinderen. En voor ouders, verzorgers, opa’s of oma’s. Want als iets leuker is, gaat het vaak makkelijker. Bijna vanzelf! Gezond opgroeien, met minder strijd, meer plezier en resultaat. Doordat kinderen uit zichzelf dagelijks vaker gezonde keuzes maken. Door die keuzes leuk te maken en te belonen! 

Daar meer over leren? Neem eens een kijkje bij onze “Fitgave GRATIS online cursus”.  

Geschreven en verzameld door:
Sharon Uitendaal // blogster en ‘fitgave’ muzikant! // Kijk ook op haar eigen blog: www.youngcoach.nl

Op een andere manier beter met ons kennismaken?

Dat kan! Met onze gratis online cursus of de FitGaaf!-probeer-kleurplaat!
Maak hieronder je keuze. Dan blijf je als bonus op de hoogte van blogs, verhalen en ontwikkelingen 🙂

Spread the word. Share this post!