Deze blog is vooral gaaf voor: voor ouders/verzorgers.

Leestijd: 2 minuten.

5 tips om ook dreumesen (1-2 jaar) speels meer groente te laten eten

Laatst stelde ik (Tom, initiator van FitGaaf!) op onze social media kanalen een vraag over dreumesen (tussen 1-2 jaar) en groente eten. Omdat die van ons (Teun van 1,5 jaar) vooral met groente gooit en gezonde stickers plakken nog niet snapt. Op die spontane vraag kwamen hele leuke reacties met waardevolle tips! Van ouders en professionals. We hebben ze hieronder gebundeld. Tot 5 tips om dreumesen op een speelse manier meer groente te laten eten. Misschien hebben jullie er ook wat aan!

groente eten dreumes

1. Heb geduld, ga niet de strijd aan

Kinderarts Saskia begint met een eerlijke reactie: “Er zijn geen geniale tips om kleintjes meer groente te laten eten. De belangrijkste tip is nog wel: heb geduld! En ga de strijd nooit aan. Negeer gooi-gedrag of haal het bord weg”. In het geval er in jullie gezin altijd toetjes worden gegeten, vult Saskia aan: “het toetje ( liefst yoghurt of fruit) hoort bij de maaltijd. Dreig er er dus niet mee, maar geef het altijd gewoon” . Ten slotte geeft Saskia aan: “Geef geen vervangende maaltijd als er weinig is gegeten”.

Dr. Saskia Bouma is kinderarts en oprichtster van Positief Overgewicht, een specialistisch behandelcentrum voor kinderen met overgewicht en onderdeel van het zorgaanbod van De Kinderartsenpraktijk.

2. Begrijp je dreumes

Geduld opbrengen is lastig. Maar misschien helpt het wanneer je iets meer weet over de smaakpapillen van je dreumes. Marije Woertman van DeLeuksteLunch: “De smaakpapillen van jonge kinderen zijn sterker dan die van ons. Dus bittere smaken zijn dan ook intenser dan hoe wij ervaren. Alle zoete groenten en fruit lusten kinderen dan meestal ook sneller dan bittere groenten zoals bloemkool, broccoli, witlof etc.  Daarbij zijn kinderen van baby af aan gericht op zoete smaken. Moedermelk is ook zoet bijvoorbeeld. Maar ga eten niet zoeter maken door appelmoes er door te mengen. Daarmee vlak je de echte smaak van de groente af. Beter is dan stukjes appel toevoegen, bijvoorbeeld aan rode kool.”

Marije Woertman is gezonde leefstijl adviseur en heeft het bedrijf De leukste lunch. Marije geeft op haar pagina nog tien tips over kieskeurige eters! Kijk maar eens op: https://www.deleukstelunch.nl/10-tips-voor-kieskeurige-eters

dreumes groente eten

3. Smaken op verschillende manieren laten ontdekken

Zowel kinderarts Saskia en ‘leukstelunch’-initiator Marije wijzen op het aanbieden van variatie. Marije: “Je kan nieuwe smaken op verschillende manieren aanbieden: bijvoorbeeld in een smoothie, zacht gekookt, verwerkt in een pasta saus of in een klein soepje. Deze fase is nog echt gericht op ontdekken en ontwikkelen. En kan er een periode zijn dat ze maar een paar dezelfde groenten/smaken willen en dan ineens weer andere smaken / groenten willen.”

4. Maak avondeten gezellig!

Maak er een gezellige, vrolijke boel van bij het avondeten, tipt Kinderarts Saskia. “Laat bijvoorbeeld lekker met de handen eten!” 🙂

Nou, dat zit er wel in bij onze Teun, kijk maar hiernaast 🙂

Anita Bos (onze verse nieuwe stagiair Voeding & diëtetiek) heeft ook leuke tips: “leuke stickers op het bord plakken en vakjes indelen. Of maak eens wortelpatatjes!”

 

dreumes groente eten

Wat als kinderen uit vaker uit zichzelf gezonde keuzes maken? Het FitGaaf!-team helpt bij gezond opgroeien met minder strijd, meer plezier en resultaat. Door gezonde keuzes leuk te maken en te belonen! 

dreumes groente eten

5. Verwerk groente in gerechten

Verschillende ouders gaven aan dat ze regelmatig groente verwerken in gerechten. Dat doen wij thuis inderdaad ook vaak! Bijvoorbeeld door zelf tomatensoep te maken. Dat doet Manja van BijSpruit ook: “Soep! Van gepureerde groente, zoals pompoen-, courgette-, zoete aardappel-soep”. En ze ‘verstopt’ wel eens groente: “doe bijvoorbeeld eens diepvries spinazie door een omelet (leuk, groene omelet)”.  Ook moeders Lotte en Marleen doen dat regelmatig, bijvoorbeeld door een smoothie te maken. Of in een dipsausje, noemt Marlies.

Al deze leuke reacties en tips kun je op onze FB-pagina teruglezen.

Gebundeld en geschreven door:

Tom Steffens // Initiator FitGaaf! // tomsteffens@fitgaaf.nl

Een beetje beter kennismaken?

Dat kan! Met onze gratis online cursus of de FitGaaf!-probeer-kleurplaat!
Maak hieronder je keuze. Dan blijf je als bonus op de hoogte van blogs, verhalen en ontwikkelingen 🙂

Spread the word. Share this post!