FitGaaf! bestaat 10 jaar!

Wauw! FitGaaf! is 10 jaar geworden!! Tijd voor wat toen-en-nu foto’s en verhalen! 🙂
door: Tom Steffens, Initiator FitGaaf!

Misschien bestaat FitGaaf! al wat langer, maar wanneer begin je met tellen? Ik (Tom) ben er laatst ingedoken en kwam eerst uit op 12 september 2012. Dat is het moment waarop de naam FitGaaf! werd geboren (na een paar minder geslaagde of al in gebruik zijnde werktitels). En het moment waarop er een eerste conceptversie van de FitGaaf!-kalenderposter was gemaakt! Door de fantastische vormgevers, Matthijs en Kim, van Maki (zie de derde foto hiernaast).

Dit in aanloop naar de halve finale van de innovatiewedstrijd ‘VoorGoedeZorg’ van zorgverzekeraar VGZ op 19 september 2012. Daar heb ik gepitcht op het hoofdkantoor en is er een korte video-boodschap opgenomen. Zie de 1e foto bovenaan en zoek de verschillen met 10 jaar later op de foto daaronder:)

Een dag later hoorde ik dat ik door was naar de finale op 29 oktober in Utrecht. Die ik uiteindelijk niet won. Maar waar wel de afspraak werd gemaakt met VGZ om in contact te blijven. Wat een jaar later leidde tot een eerste financiering van een eerste pilotproject!

Dat moment na de innovatiefinale, 29 oktober dus, is het moment dat ik besloot ervoor te gaan met FitGaaf! Vanaf toen ben ik steeds meer en intensiever aan de methode en materialen gaan bouwen. Volgens mij is dat dus een mooi moment om te beginnen met tellen.

En zo bestaat FitGaaf! dus alweer 10 jaar. Inmiddels worden er, in steeds meer gemeentes in Nederland, verschillende versies van de gezonde stickerposter gebruikt door kinderen en ouders/verzorgers. Vooral de ‘Kind & Ouder-versie’, zie het onderste plaatje hiernaast. Ook dat is lastig tellen, maar waarschijnlijk hebben we inmiddels meer dan 25.000 kinderen en ouders met FitGaaf!-stickers bereikt.

En daar ben ik toch best wel trots op. Het is zeker geen makkelijke weg geweest. Met genoeg momenten waarop de energie, zin en creativiteit zo laag waren, dat ik ermee wou stoppen. Maar ik ben blij dat ik dat niet heb gedaan en door heb gezet (#keepgoing!).

Met dank aan de positieve steun van familie en gezin, in het bijzonder Hilde en sinds 6 jaar ook Janne, en later Teun.

En met dank aan de energie, ideeën en het uitzoekwerk van de vele studenten, stagiaires, afstudeerders van verschillende MBO’s, hogescholen en universiteiten, die allen een steentje hebben bijgedragen aan waar FitGaaf! nu staat.

Hetzelfde geldt voor alle anderen in het ‘fitgave’ netwerk, van buurtsportcoaches tot impactmakende organisaties en ondernemende zelfstandigen, die maken dat de soms eenzaam aanvoelende strijd, dat niet hoeft te zijn.

En natuurlijk dank aan alle scholen, gemeentes, zorgprofessionals, ouders/verzorgers en kinderen die de afgelopen jaren met FitGaaf! hebben gewerkt!

Met andere woorden, dank aan iedereen die gelooft in onze missie: ‘van gezond opgroeien en opvoeden een eerlijker strijd maken. Door gezonde keuzes extra leuk te maken en te belonen.

Ik hoop nog vele jaren met jullie aan die missie te mogen werken!

Gezonde groet!

Tom Steffens / Initiator FitGaaf!

lokaal preventieakkoord
lokaal preventieakkoord
lokaal preventieakkoord
lokaal preventieakkoord

Ook (Fit-)gave, gezonde projecten of begeleiding organiseren? Vraag een proefpakket-op-maat aan!

Lijkt het jou leuk om de gezonde FitGaaf!-materialen in te zetten? Dat kan bij 1-op-1 begeleiding of voor kleine en grote groepen. En je kunt dat samen met ons doen, maar je mag er ook een eigen draai aangeven! Hieronder kun je een gratis proefpakket aanvragen. Bellen of mailen over de mogelijkheden vinden we ook leuk! Dat kan naar info@fitgaaf.nl of 050-8500691.

Liever direct bestellen? Dat kan in onze fitgave webshop. 

Bij preventie: Gezonde School-projecten

Bij zorgverlening en ondersteuning rond gezond opgroeien en opvoeden

Gecombineerde Leefstijl Interventie voor kinderen in Utrecht Overvecht
In Utrecht Overvecht vormen de FitGaaf!-kalender en stickers de kern van een gemengde leefstijlinterventie voor kinderen. In dit lokale FitGaaf!-programma wordt samengewerkt door de JGZ, praktijkondersteuner GGZ, dietiste, kinderfysiotherapeut en het buurtteam Jeugd. Het doel: “van kinderen met een ongezond gewicht naar vitale kinderen die lekker in hun vel zitten”.

Voor de specifieke plek in het zorgdomein in Utrecht Overvecht, bekijk de verwijshulp van Gezonde Wijk Overvecht hier (pdf).

Kinderdiëtist, kinderfysiotherapeut of coach
Bij 1-op-1 begeleiding door bijvoorbeeld kinderdiëtist, kinderfysio, leefstijl-of gezinscoach kan de FitGaaf!-kalender met stickers specifiek een waardevolle ondersteuning zijn wanneer je kinderen minder frequent kan zien in je praktijk. Omdat het betreffende kind bijvoorbeeld alleen een basisverzekering heeft en de financiële situatie van het gezin vraagt om het, over langere periode en in kortere contactmomenten, uitsmeren van de vergoede zorgverlening. Doordat de kinderen en ouders thuis stickers plakken voor elke gezonde actie, hou je zo via de kalender toch een vinger aan de pols.

Eerst wat beter kennismaken? Dat kan met Koen’s gratis online FitGaaf!-Challenge of de gratis FitGaaf!-probeer-kleurplaat! Als bonus blijf je op de hoogte van onze avonturen en ontwikkelen, via af en toe een update.

Spread the word. Share this post!