Terugblik eerste twee projectperiodes lokaal preventieakkoord Groningen

We hebben een spannende, maar hele leuke en waardevolle periode achter de rug!

We draaiden namelijk de eerste twee projectperiodes van ons preventie-akkoord-project in de Gemeente Groningen.

Te beginnen half september. In het midden van de de Nationale Sportweek (van 16 t/m 25 september) zijn we in 16 klassen in wijken Lewenborg en Beijum geweest voor de kickoff-gastlessen van onze ‘fitgave’ Gezonde School-projecten.  Dit in een gave samenwerking met Sport050.

Na die kickoff-gastles in de klas kregen de kinderen onze gezonde stickerposter mee naar huis, om daar samen met één van de ouders/verzorgers 3 weken thuis gezonde stickers te plakken. Zo wordt er speels geleerd hoe goed slapen, gezond eten, drinken en bewegen nu al gaat en wat er misschien nog wat beter kan. Aanvullend konden kinderen en ouders ook samen de FitGaaf!-app met gezonde mini-games gebruiken!

Die kickoffs waren leuk! Met in de onderbouw onze Sharon, die live de FitGaaf!-song speelde op haar gitaar!

Maar die kickoffs doen we natuurlijk al een tijdje. Dus dat was niet het spannende gedeelte. Het spannende deel is dat we in dit project ook zijn gaan experimenteren met het uitdelen van gratis fruit en groente.

Vanuit de FitGaaf!-missie (van gezond opgroeien en opvoeden een eerlijkere strijd maken) vinden we het superbelangrijk dat kinderen een zo eerlijk mogelijke kans krijgen om hier goed aan mee te kunnen doen. Daarom boden we gezinnen die het minder breed hebben, de mogelijkheid om drie weken lang elke week een gezonde tas met groente en fruit te ontvangen.

Dat fruit en groente is geleverd door lokale teler en leverancier Oudebosch Fruit en door ons uitgedeeld op vaste momenten op vaste plekken in de wijken van de deelnemende scholen.

We willen hiermee actief onderzoeken of dit kan leiden tot iets meer rust en ‘bandbreedte’ binnen gezinnen. Om daarmee wellicht ook wat meer rust en ruimte te vinden om open te staan voor gezonde activiteiten of ondersteuning na het project.

Inhoud uitdeelmomenten

Het eerste uitdeelmoment stond in het teken van laagdrempelig kennismaken, ‘go with the flow’. Tijdens het tweede uitdeelmoment hebben we het gehad over Positieve Gezondheid, met de ouders/verzorgers die daar voor open stonden. Ook konden ze de vragenlijst van Positieve Gezondheid invullen. Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. “Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt” (https://lnkd.in/eMNCSNJS)

Tijdens het derde en laatste uitdeelmoment ten slotte, hebben we de ouders/verzorgers opties en ruimte geboden:

Optie 1: Wanneer je graag de tijd neemt voor een praatje met ons, bijvoorbeeld over tips en tricks over besparingen… of andere dingen die je misschien aan het denken hebben gezet door de vragenlijst ‘Postieve Gezondheid’ in te vullen. Dan graag aan het begin van het tijdsblok van het uitdeelmoment langs komen.

Optie 2: Wil je alleen de tas ophalen? Ook helemaal prima. Dan graag aan het begin of aan het eind rond langskomen.

Vrijwel elke ouder/verzorger bleef voor een praatje. En dat waren hele mooie gesprekken. Waar de genoemde veerkracht veelvuldig naar voren kwam.
En ook vrijwel elke ouder/verzorger heeft nogmaals haar/zijn contactgegevens achtergelaten en akkoord gegeven om in de nabije toekomst door ons benaderd te worden. Om mee te blijven denken hoe we deze pilot een bestendig vervolg kunnen geven.

Periode 2: Oktober – november 2022: openbare ouder-& kind bijeenkomsten De Wijert en Korreweg

In de periode Oktober – November hebben we een soortgelijk projectperiode gedraaid, maar met een kleine aanpassing. We hebben toen namelijk via lokale wijkwerkers een meer openbare insteek gekozen. Ouders/verzorgers konden zich, ongeacht of de basissschool van de kinderen wel of niet meedeed aan het FitGaaf!-scholenproject, opgeven om ook drie keer een gratis fruit- en groentetas op te halen. Dit hebben we gedaan in de wijken de Wijert en Korreweg in Groningen.
In beide wijken waren het wederom drie waardevolle sessies! Met in de Wijert zelfs een gezellig touw-spring-en-door-ouders-zelfgemaaktehapjes-en-soep-feestje 🙂

Speciale dank gaat uit naar partners in dit project, Sahar, Dhannirah en Stephanie. Voor de fantastische, natuurlijke manier van contact leggen met de ouders/verzorgers/powervrouwen die langs kwamen.

Het was een enorm leerzaam eerste projectperiode! Met veel aanknopingspunten voor de volgende projectperiode in de volgende wijken van de Gemeente Groningen.

Ben je nieuwsgierig hoe dit wellicht ook in jouw gemeente/regio binnen een lokaal preventieakkoord georganiseerd kan worden?
Stuur projectleider Tom dan even een mailtje via tomsteffens@fitgaaf.nl.

lokaal preventieakkoord
lokaal preventieakkoord
lokaal preventieakkoord
lokaal preventieakkoord

Ook nog op zoek naar invulling van lokaal preventieakkoord?

We delen graag onze ervaringen en denken met plezier vrijblijvend mee.

Bel of mail ons vooral! Dat kan naar info@fitgaaf.nl of 050-8500691.

Lijkt het je ook leuk om de gezonde FitGaaf!-materialen in te zetten? Dat kan bij 1-op-1 begeleiding of voor kleine en grote groepen. En je kunt dat samen met ons doen, maar je mag er ook een eigen draai aangeven! Hieronder kun je alvast een gratis proefpakket aanvragen.

Bij preventie: Gezonde School-projecten

Bij zorgverlening en ondersteuning rond gezond opgroeien en opvoeden

Gecombineerde Leefstijl Interventie voor kinderen in Utrecht Overvecht
In Utrecht Overvecht vormen de FitGaaf!-kalender en stickers de kern van een gemengde leefstijlinterventie voor kinderen. In dit lokale FitGaaf!-programma wordt samengewerkt door de JGZ, praktijkondersteuner GGZ, dietiste, kinderfysiotherapeut en het buurtteam Jeugd. Het doel: “van kinderen met een ongezond gewicht naar vitale kinderen die lekker in hun vel zitten”.

Voor de specifieke plek in het zorgdomein in Utrecht Overvecht, bekijk de verwijshulp van Gezonde Wijk Overvecht hier (pdf).

Kinderdiëtist, kinderfysiotherapeut of coach
Bij 1-op-1 begeleiding door bijvoorbeeld kinderdiëtist, kinderfysio, leefstijl-of gezinscoach kan de FitGaaf!-kalender met stickers specifiek een waardevolle ondersteuning zijn wanneer je kinderen minder frequent kan zien in je praktijk. Omdat het betreffende kind bijvoorbeeld alleen een basisverzekering heeft en de financiële situatie van het gezin vraagt om het, over langere periode en in kortere contactmomenten, uitsmeren van de vergoede zorgverlening. Doordat de kinderen en ouders thuis stickers plakken voor elke gezonde actie, hou je zo via de kalender toch een vinger aan de pols.

Eerst wat beter kennismaken? Dat kan met Koen’s gratis online FitGaaf!-Challenge of de gratis FitGaaf!-probeer-kleurplaat! Als bonus blijf je op de hoogte van onze avonturen en ontwikkelen, via af en toe een update.

Spread the word. Share this post!