Drie weken gezonde stickers plakken in Gemeente Westerkwartier

In juni sloten we een gaaf Gezonde School-project in Gemeente Westerkwartier af! Verdeeld over drie scholen (De Humstee, ‘t Fundament en de Gavelander), deden vijf klassen mee aan het FitGaaf!-project ‘Kind & Ouder’.

Start met gastles in de klas

Eerst was er een gastles in elke klas, met uitleg over de FitGaaf!-kalenderposters en gezonde stickers. Alle kids kregen daarbij ook een heerlijk vers appeltje van lokale fruitteler Oudebosch!

Daarna mochten ze thuis één van de ouders/verzorgers (of andere volwassene) uitdagen om samen drie weken lang stickers te plakken. Bij het voltooien van dagelijkse gezonde acties: voldoende slaap, ontbijt, water drinken, voldoende fruit en groente en lichaamsbeweging.

Tevens test van de FitGaaf!-app en experiment met gratis gezonde tas

Tevens werd voor het eerst de combinatie van de fysieke kalenderposter met digitale app getest*. Ouders/verzorgers konden de app downloaden, om vervolgens een gebruikersprofiel aan te maken voor de deelnemende kinderen. Zij kunnen dan 21 dagen gezonde mini-games doen om nog meer te leren over gezond eten, drinken, bewegen en slapen. Ook waren er in de app leuke, passende dingen te verdienen, zoals een budgetkookboek en toegangskaartje tot het lokale zwembad.

*De eerste resultaten van deze test zijn positief en daarmee komt de ontwikkeling van de FitGaaf!-app weer een stap verder. Er zullen nog 1 tot 2 pilotprojecten worden gedraaid, voordat we tot een landelijke lancering over kunnen gaan. 

Ook hebben we in dit project voor het eerst een experiment uitgevoerd met een aanbod aan ouders/verzorgers tot het ontvangen van extra ondersteuning tijdens het project, in de vorm van een wekelijkse tas met gratis groente en fruit ter waarde van €10,- per keer.

Afsluiting in de klas na drie weken

Na de drie weken stickers plakken was het weer tijd voor de klassikale afsluitingen op school. Zo hebben we hinkelend geëvalueerd op het schoolplein (steeds hinkelen naar antwoorden op vragen als ‘ben je gezonder gaan leven?’). En hebben we dansjes gemaakt en gedaan op de FitGaaf!-song.

Bij groepen 7 en 8 was het goed te merken dat het project middenin de CITO-periode viel, maar bij groepen 3 t/m 6 hadden veel kinderen (en een mooi deel ouders) heel goed meegedaan met het project! We zagen een mooi aantal volgeplakte stickerposters terug!

Dit project was mede mogelijk gemaakt vanuit het innovatiefonds van de Gemeente Westerkwartier en in samenwerking met de buurtsportcoaches van Sociaal Werk de Schans.

 

lokaal preventieakkoord
lokaal preventieakkoord
lokaal preventieakkoord

Ook (Fit-)gave, gezonde projecten of begeleiding organiseren? Vraag een proefpakket-op-maat aan!

Lijkt het jou leuk om de gezonde FitGaaf!-materialen in te zetten? Dat kan bij 1-op-1 begeleiding of voor kleine en grote groepen. En je kunt dat samen met ons doen, maar je mag er ook een eigen draai aangeven! Hieronder kun je een gratis proefpakket aanvragen. Bellen of mailen over de mogelijkheden vinden we ook leuk! Dat kan naar info@fitgaaf.nl of 050-8500691.

Liever direct bestellen? Dat kan in onze fitgave webshop. 

Bij preventie: Gezonde School-projecten

Bij zorgverlening en ondersteuning rond gezond opgroeien en opvoeden

Gecombineerde Leefstijl Interventie voor kinderen in Utrecht Overvecht
In Utrecht Overvecht vormen de FitGaaf!-kalender en stickers de kern van een gemengde leefstijlinterventie voor kinderen. In dit lokale FitGaaf!-programma wordt samengewerkt door de JGZ, praktijkondersteuner GGZ, dietiste, kinderfysiotherapeut en het buurtteam Jeugd. Het doel: “van kinderen met een ongezond gewicht naar vitale kinderen die lekker in hun vel zitten”.

Voor de specifieke plek in het zorgdomein in Utrecht Overvecht, bekijk de verwijshulp van Gezonde Wijk Overvecht hier (pdf).

Kinderdiëtist, kinderfysiotherapeut of coach
Bij 1-op-1 begeleiding door bijvoorbeeld kinderdiëtist, kinderfysio, leefstijl-of gezinscoach kan de FitGaaf!-kalender met stickers specifiek een waardevolle ondersteuning zijn wanneer je kinderen minder frequent kan zien in je praktijk. Omdat het betreffende kind bijvoorbeeld alleen een basisverzekering heeft en de financiële situatie van het gezin vraagt om het, over langere periode en in kortere contactmomenten, uitsmeren van de vergoede zorgverlening. Doordat de kinderen en ouders thuis stickers plakken voor elke gezonde actie, hou je zo via de kalender toch een vinger aan de pols.

Eerst wat beter kennismaken? Dat kan met Koen’s gratis online FitGaaf!-Challenge of de gratis FitGaaf!-probeer-kleurplaat! Als bonus blijf je op de hoogte van onze avonturen en ontwikkelen, via af en toe een update.

Spread the word. Share this post!