Gave resultaten en reacties na FitGaaf!-project met 10 gezinnen in Slagharen

In november vorig jaar zijn 10 gezinnen in Slagharen samen aan de slag gegaan met FitGaaf! Met succes en plezier, blijkt uit evaluatie met de deelnemende gezinnen 🙂

In een eerder nieuwsbericht kon je lezen over de totstandkoming van dit FitGaaf!-project vanuit de werkgroep Gewoon Gezond Slagharen en over de kick-off. Extra leuk is dat er bij dit project een actieve rol was voor stagiair Niamh Koggel, van de opleiding Sport en Bewegen aan Landstede. Zij heeft, gefaciliteerd vanuit de Gemeente Hardenberg, de evaluatie van het project uitgevoerd. Daar kwamen gave resultaten uit naar voren! Hieronder hebben we de belangrijkste bevindingen op een rij gezet.

Houding tegenover een gezonde leefstijl
In totaal heeft 80% van gezinnen aangegeven dat FitGaaf hun houding tegenover een gezonde leefstijl positief heeft beïnvloed. Ze staan nu positiever tegenover gezond eten. Ze willen nu meer hun best doen om te zorgen dat er ’s avonds gezondere gerechten op tafel staan. Ook zien zij nu beter in waarom gezond eten en drinken nou eigenlijk belangrijk voor je is. 20% gaf aan dat zijn/haar houding niet is veranderd. Zij zeggen dat ze al erg positief tegenover een gezonde leefstijl stonden dus dit project daar geen extra invloed op heeft gehad.

Veranderen van leefstijl?
Iedereen wil na dit project zijn/haar leefstijl van het gezin aanpassen. In totaal verwacht 60% deze aanpassingen ook vol te houden. De overige 40% wil het wel graag aanpassen maar verwacht het misschien niet vol te houden. Dit heeft te maken met onregelmatig werken en/of de oude (ongezonde) eetgewoontes er heel gemakkelijk weer insluipen. De kalender was een mooi motivatie middel en door de kalender misschien nogmaals te doen blijven ze gemotiveerd en wordt het makkelijker een gewoonte om gezond te eten en te drinken.

Motivatie
Bij de vraag: Waren jullie 4 weken lang gemotiveerd? Antwoordde iedereen ‘meestal wel’. Ze gaven aan dat ze meestal wel gemotiveerd waren maar dat het soms ook lastig is, zeker rondom sinterklaas: "De eerste week waren we enorm fanatiek maar naarmate de weken vorderde zakte dat wel af"

Positieve veranderingen in eetgewoontes
In totaal heeft 100% van de deelnemers aangegeven dat er positieve verandering in hun eetgewoontes hebben plaatsgevonden. Dit is natuurlijk onzettend positief en precies wat wij willen bereiken! Wat zijn deze positieve veranderingen? Een paar korte voorbeelden:

  • Van geen water drinken naar een paar glazen water per dag of alleen maar water drinken (maar wel met een smaakje, bijvoorbeeld met munt en citroen)
  • Van alleen maar chocolade producten op brood naar ook andere producten op brood
  • Van geen fruit eten naar fruit kopen op het werk
  • Fruit meenemen naar school

Ideeën uitwisselen: hoe maak je zulke stickers plakken nou gemakkelijker?
Superleuk is dat er tijdens de afsluitende groepsbijeenkomst ook tips en ideeën werden uitgewisseld! 

  • Zo zei één van de kinderen: ‘mijn zus maakt een kan water met munt en citroen erin waardoor het water een smaakje heeft en wij meer water drinken’.
  • Ook gaf iemand aan bij de wastafel een glas te hebben staan en ’s ochtends en ’s avonds bij het tandenpoetsen standaard een glas water drinkt. Zo begin en eindig je de dag al meteen met een van de 5/6 glazen.
  • Groente meenemen naar school als snack is ook een manier die door een gezin werd toegepast om meer groente te eten. 

Tops en tips
Niamh Koggel: "Als tops kregen wij mee dat de gezinnen de samenwerking tussen ons als gemeente en Flow Groepstraining erg leuk en goed vonden. De kinderen vonden de groepsbijeenkomsten van WOW-kids erg leuk, de kalender was erg leuk en het was goed georganiseerd.

Als laatste tip kregen wij mee om de bijeenkomsten op een avond en anders wat later op de middag te plannen. De momenten waar het nu op stond gepland was voor sommige gezinnen niet haalbaar i.v.m. werk. Verder was er bij sommigen ook nog behoefte om elkaar wekelijks te zien en kort te hebben over de kalender maar dit was niet bij iedereen gewenst."

Slotwoorden Niamh
"Mooi om te zien hoe ieder gezin op zijn/haar manier progressie heeft gemaakt en zijn/haar leefstijl ook echt daadwerkelijk heeft verbeterd. We kijken terug op 4 leuke, gezonde en leerzame weken en hopen hier nog een vervolg aan te geven!"

erkende interventie

gezond gezin

gezond gezin

gezond gezin

erkende interventie

erkende interventie

erkende interventie

Ook (Fit-)gave, gezonde projecten organiseren? Vraag een proefpakket-op-maat aan!

Lijkt het jou leuk om de gezonde FitGaaf!-methode en materialen in te zetten? Dat kan bij Gezonde School-projecten, Gezonde Kinderopvang-projecten, maar ook bij begeleiding van kleinere groepen of 1-op-1 begeleiding. En je kunt dat samen met ons doen, maar je mag er ook een eigen draai aangeven!  Je kunt hieronder een gratis proefpakket-op-maat aanvragen. Bellen of mailen over de mogelijkheden vinden we ook leuk! Dat kan naar info@fitgaaf.nl of 050-8500691.

Liever direct bestellen? Dat kan in onze fitgave webshop. 

Je kunt ons ook op social media volgen!

Liever eerst wat beter kennismaken? Dat kan met Koen's gratis online FitGaaf!-Challenge of de gratis FitGaaf!-probeer-kleurplaat! Als bonus blijf je op de hoogte van onze avonturen en ontwikkelen, via af en toe een update. 

Spread the word. Share this post!