Workshops gezonde leefstijl tijdens De Verrijkte Schooldag

Dit is leuk! Sinds dit jaar verzorgen we ‘fitgave’ workshops in het teken van ‘De Verrijkte schooldag’. 

Bijvoorbeeld op kindcentrum WIJland in Middelstum en K.B.S. Sterre der Zee in Delfzijl, binnen het programma Tijd voor Toekomst. Daarin wordt het aanbod voor kinderen op scholen verbreed op het gebied van cultuur, sport en muziek. En gezondheid! Met als doel dat kinderen dezelfde kansen krijgen, welke achtergrond ze ook hebben en waar ze ook wonen (zie voor meer informatie: https://tijd-voor-toekomst.nl/)

Zo mogen wij aan verschillende groepen en leefstijden steeds een workshop van drie kwartier tot een uur verzorgen over gezonde leefstijl. Daarin kunnen we mooi de verdieping opzoeken onder elk thema bij onze FitGaaf!-stickers.
We beginnen elke reeks dan ook met het uitleggen en uitdelen van de FitGaaf!-stickerposters. En rond elke sticker, elk thema, kunnen we met de extra tijd, extra mooie, reflecterende gesprekken met de kinderen voeren.

Naast dat de stickers een kleine beloning voor het uitvoeren van dagelijkse gezonde zijn, bieden ze namelijk nog meer de opening tot kleine, eigen onderzoekjes: wat nou als ik ‘s ochtends wel een keer rustiger ontbijt? Voel ik dan verschil op school? En hoe komt het dat ik soms niet zo goed slaap? Helpt het misschien wanneer ik voor het slapen gaan nog even een boekje lees of rustige muziek luister in plaats van op mijn telefoon kijken?

gezonde school
gezonde school
gezonde school
gezonde school

In de daaropvolgende workshops gaan we onder andere aan de slag met het thema ‘groente’. Welke verschillende soorten zijn er? Wat zijn de superkrachten van de verschillende soorten? Waar komt groente eigenlijk vandaan? Hoe groeien verschillende soorten? Alles interactief en gericht op doen, ontdekken en ervaren. Met zoveel mogelijk zintuigen. Proeven, (blind-)voelen, kijken. En zelf zaadjes zaaien en plantjes verzorgen. Zoals radijs en munt.

Die munt komt vervolgens terug in de workshop over water. Waarin we twee versies ‘smaakwater’ maken met de kinderen. En zo laten zien hoe je het drinken van voldoende water extra leuk en makkelijk kunt maken. Naast munt, gebruiken we daarbij ook limoen, komkommer, sinaasappel en steranijs. Ook dat mag natuurlijk allemaal weer gevoeld, geproefd en geroken worden.

De laatste workshop staat in het teken van bewegend evalueren. Wat hebben de kids geleerd? Hebben ze ontdekt wat er al heel goed ging en wat misschien nog een beetje beter kan? Zijn ze dingen anders gaan doen? Dit levert wederom hele leuke, waardevolle gesprekken over gezonde leefstijl op.

Met recht een verrijkende ervaring dus, de workshops binnen de Verrijkte schooldag!

Lijkt jou dit ook leuk? Voor op jullie school? Of misschien vind je het leuk om in andere regio’s in Nederland ‘fitgave’ workshops te verzorgen? Neem vrijblijvend contact op met Tom: tomsteffens@fitgaaf.nl of bel ons via 0591-547902.

 

Ook (Fit-)gave, gezonde projecten of begeleiding organiseren? Vraag een proefpakket-op-maat aan!

Lijkt het jou leuk om de gezonde FitGaaf!-materialen in te zetten? Dat kan bij 1-op-1 begeleiding of voor kleine en grote groepen. En je kunt dat samen met ons doen, maar je mag er ook een eigen draai aangeven! Hieronder kun je een gratis proefpakket aanvragen. Bellen of mailen over de mogelijkheden vinden we ook leuk! Dat kan naar info@fitgaaf.nl of 0591-547902.

Liever direct bestellen? Dat kan in onze fitgave webshop. 

Bij preventie: Gezonde School-projecten

Bij zorgverlening en ondersteuning rond gezond opgroeien en opvoeden

Gecombineerde Leefstijl Interventie voor kinderen in Utrecht Overvecht
In Utrecht Overvecht vormen de FitGaaf!-kalender en stickers de kern van een gemengde leefstijlinterventie voor kinderen. In dit lokale FitGaaf!-programma wordt samengewerkt door de JGZ, praktijkondersteuner GGZ, dietiste, kinderfysiotherapeut en het buurtteam Jeugd. Het doel: “van kinderen met een ongezond gewicht naar vitale kinderen die lekker in hun vel zitten”.

Voor de specifieke plek in het zorgdomein in Utrecht Overvecht, bekijk de verwijshulp van Gezonde Wijk Overvecht hier (pdf).

Kinderdiëtist, kinderfysiotherapeut of coach
Bij 1-op-1 begeleiding door bijvoorbeeld kinderdiëtist, kinderfysio, leefstijl-of gezinscoach kan de FitGaaf!-kalender met stickers specifiek een waardevolle ondersteuning zijn wanneer je kinderen minder frequent kan zien in je praktijk. Omdat het betreffende kind bijvoorbeeld alleen een basisverzekering heeft en de financiële situatie van het gezin vraagt om het, over langere periode en in kortere contactmomenten, uitsmeren van de vergoede zorgverlening. Doordat de kinderen en ouders thuis stickers plakken voor elke gezonde actie, hou je zo via de kalender toch een vinger aan de pols.

Eerst wat beter kennismaken? Dat kan met Koen’s gratis online FitGaaf!-Challenge of de gratis FitGaaf!-probeer-kleurplaat! Als bonus blijf je op de hoogte van onze avonturen en ontwikkelen, via af en toe een update.

Spread the word. Share this post!