Voedzame havermoutpannenkoekjes (met video)

Voor (je) kinderen pannenkoeken bakken, wat is er leuker? Nou, samen pannenkoeken bakken! Dat doen wij regelmatig thuis. En dan niet met kant-en-klare pannenkoekenmix. We maken zelf het beslag met havervlokken en soyadrink. Hieronder lees en zie je hoe wij het aanpakken! De pannenkoekjes zijn heerlijk als lunch. Of als gezonde traktatie, zoals wij laatst deden voor Janne’s 7e verjaardag.ย 

Ingrediรซnten* (voor 4 personen, ongeveer 12 pannenkoeken)

*Ik moet zeggen dat ik het beslag zelf vooral op gevoel maak. Hieronder een indicatie van hoeveelheden, maar check vooral zelf tijdens het roeren/mixen van het beslag of er een fijn pannenkoekenbeslag ontstaat. Probeer uit en vergeet niet: de eerste pannenkoek mag mislukken (en is voor de kinderen) ๐Ÿ™‚

2 eieren
200 ml soyadrink (of haverdrink of amandeldrink, of gewone melk)
150 gram Havermoutvlokken
Een paar snufjes kaneel

Zo maak je het beslag, ongeveer ๐Ÿ™‚

Pak een maatbeker of beslagkom (ik vind een maatbeker meestal fijner ‘schenken’ in de pan). Giet de soyadrink (of andere soort melk) in de maatbeker en voeg de eieren toe.
Afhankelijk van wat je aan keukenapparaten hebt, kun je de havermoutvlokken meteen toevoegen en daarna alles met een staafmixer mengen. Maar je kunt de havermoutvlokken ook eerst fijn malen in een elektrische grinder (zoals op de foto). Je kunt daarna makkelijker handmatig met een garde het beslag mengen en daar kun je jonge kinderen wat makkelijker bij laten helpen. Voeg tijdens het mengen een paar snufjes kaneel toe.

Meng tot je een fijn, soepel beslag hebt dat een beetje aan de zijkant van je beslagkom of maatbeker blijft plakken. Is het nog iets te dik? Voeg een beetje soyadrink toe. Juist te dun? Voeg wat havermoutvlokken toe en meng weer.

Instructies

Doe een beetje boter in een pan en zet de pan op vrij hoog vuur. Wacht tot de boter begint te borrelen en bruiner van kleur wordt en schenk het pannenkoekbeslag in het midden van de pan. Beweeg de pan rond, zodat het beslag zich mooi verspreiden kan.

Wacht tot het beslag aan de bovenkant van de pannenkoek helemaal lichtbruin en niet meer vloeibaar is. Met een spatel kun je vervolgens voorzichtig de randen al wat los maken. En met kleine bewegingen met de pan kun je voelen of de pannenkoek aan de onderkant al wat loslaat.

Wanneer je de pannenkoek echt lekker vrij in de pan kunt rondbewegen is het tijd om deze te ‘flippen’. Dit kun je met een spatel doen, of je gaat voor de spannende versie van het opgooien ๐Ÿ™‚

Bak ook de andere kant. Til de pannenkoek af en toe even op met je spatel om te kijken of het niet te hard gaat.

Schuif de pannenkoek op een bord, zet die meteen op tafel of maak een stapeltje.

Nu kun je de pannenkoek nog aankleden met fruit, zoals aardbeien of plakjes banaan. Een beetje honing is ook heerlijk (en gezonder dan schenkstroop).

Eet smakelijk!

 

Door: Tom Steffens / Initiator FitGaaf!

Met FitGaaf! maken we dagelijks gezond eten, drinken en bewegen een beetje leuker. Voor kinderen. En voor ouders, verzorgers, opaโ€™s of omaโ€™s.ย Want als iets leuker is, gaat het vaak makkelijker. Bijna vanzelf!ย Gezond opgroeien, met minder strijd, meer plezier en resultaat. Doordatย kinderen uit zichzelf dagelijks vaker gezonde keuzes maken.ย Door die keuzes leuk te maken en te belonen!

Nog wat beter kennismaken?

Dat kan! Met onze gratis online cursus of de FitGaaf!-probeer-kleurplaat!
Maak hieronder je keuze. Dan blijf je als bonus op de hoogte van blogs, verhalen en ontwikkelingen ๐Ÿ™‚