Welkom op de webpagina van VergroenDoeners. Leuk dat je er bent!
VergroenDoeners richt zich op kleinere vergroenprojecten met grote impact. Zoals het vergroenen van schoolpleinen, particuliere tuinen en wijk- en buurthuizen. We helpen bij het realiseren van fijne, groene plekken. Zoals een moestuin voor een school of buurt. Waarbij we zoveel mogelijk werken met wat er al is. Zowel qua infrastructuur en materialen. Maar ook qua energie, ideeën en inzet van bewoners en schoolkinderen.
Samen plannen maken, samen de handen uit de mouwen. En samen zorgen voor de groei en bloei. Van fijne, groene plekken waar mensen graag willen zijn, ‘natuurlijk’ samenkomen. En waar kinderen leren hoe planten, bloemen, diertjes en dieren groeien en (samen-)leven. 🐝 🕷️ 🐌
Onder begeleiding van een erkende moestuincoach en/of ecologisch hovenier.
VergroenDoeners is een initiatief van FitGaaf! Vanuit de missie ‘gezond opgroeien, met meer plezier en minder strijd’ is er met VergroenDoeners verdieping op het vlak van voeding en het belang van groene leefomgevingen voor een gezonde leefstijl.
Op deze pagina ontdek je wat we voor je kunnen doen.
Heb je vragen, feedback of ideeen ? Mail me gerust via tomsteffens@fitgaaf.nl
Gezonde groet!
Tom Steffens
Initiator FitGaaf! & VergroenDoeners
Samen stap-voor-stap de schoolomgeving vergroenen! En tegelijkertijd leren over de natuur. Dat is wat we tijdens de workshops van VergroenDoeners gaan doen. Samen met de deelnemende kinderen (en in overleg met directie en leerkrachten) maken we plannen voor kleine vergroenprojecten op en rond het schoolplein. Wat is er mogelijk? Wat (nog) niet? Wat hebben we nodig? Wat moeten we dan allemaal doen?
Om vervolgens samen de handen uit de mouwen te steken! Waarbij we zoveel mogelijk werken met wat er al is. Bijvoorbeeld door een rijtje tegels te flippen! En daarmee borders voor planten en bloemen te maken langs de randen van het schoolplein. Alles onder begeleiding van een erkende moestuincoach en/of ecologisch hovenier.
De workshops passen perfect binnen Verlengde of Verrijkte schooldag. Bij voorkeur met een workshopreeks van vier tot acht workshops.
Tijdens de eerste workshops ligt de nadruk op een introductie op moestuinieren, biodiversiteit en het belang van groene leefomgevingen op onze eigen gezondheid en die van onze planeet en alles wat er rondom ons leeft. De kinderen gaan op onderzoek uit, om vervolgens hun eigen groene ideeën voor de schoolomgeving uit te schrijven, te tekenen en te presenteren
We gaan vervolgens vooral veel DOEN. Kleine bakken maken om groente- en fruitafval in de klassen op te halen. Een wormenhotel bouwen. En waar mogelijk gaan we tegels flippen om kleine vergroen-ideeën ook daadwerkelijk toe te passen. Denk aan verhoogde moestuinbakken. Of borders voor planten en bloemen langs de randen van het schoolplein. Uiteraard altijd in overleg met het team en directie.