In deze eerste video krijgen jullie samen uitleg over de FitGaaf!-stickerposter.
Alle gezonde acties waar jullie de komende weken stickers voor mogen plakken, komen voorbij!
Wil je graag nog meer over de stickers weten? Klik dan hieronder op het + ‘je ‘Adviezen per sticker’. Hierbij worden de in Nederland algemeen geldende adviesnormen gebruikt, bepaald door bijvoorbeeld het Voedingscentrum en de hersenstichting.
OPDRACHT: Plak de eerste stickers voor vandaag (en gisteren?) Heb je vannacht bijvoorbeeld goed geslapen? En vanochtend een ontbijt genomen?
Slaap: Elke nacht minimaal 10 uur slapen (voor kinderen). Voor volwassenen: 7-8 uur.
Ontbijt: Elke dag beginnen met ontbijt. Dat kan brood zijn, maar bijvoorbeeld ook yoghurt met muesli
Fruit: Dagelijks 2 stuks fruit eten. Variatie is daarbij belangrijk.
Groente: Voor kinderen van 4- jaar wordt door het Voedingscentrum aangeraden om dagelijks 100 – 150 gram groente te eten. Voor kinderen van 9-12 jaar is dit 150 – 200 gram.
Water: Dagelijks, goed verdeeld over de dag, bij elkaar opgeteld 6 tot 7 glazen water drinken. Thee telt ook mee. Frisdranken of andere dranken met suiker niet.
Matig intensief bewegen: Dagelijks, bij elkaar opgeteld, minimaal 60 minuten matig intensief bewegen. Dat zijn vormen van bewegen waar je in principe niet van buiten adem raakt. Denk aan naar school wandelen of fietsen of buiten spelen
Intensief bewegen: Wekelijks minimaal 3x intensief bewegen (=sporten, maar ook de gymles op school)
Het joker-stickertje: om gezond te leven hoef je echt niet altijd alles perfect te doen. Er mag heus af en toe iets ongezonds gegeten of gedronken worden. Het jokertje kan bijvoorbeeld worden geplakt voor snoep, een koek of patat. Maak samen afspraken wat voor een joker-sticker telt.
We gebruiken dus de algemeen in Nederland geldende adviesnormen voor gezond eten, drinken, slapen en bewegen. Maar die adviesnormen passen niet per se perfect bij elk kind. Elk kind is (gelukkig) anders.
En bij elk gezond thema kan elk kind ook een ander ‘startpunt’ hebben. Wanneer een kind op dit moment bijvoorbeeld amper groente eet, is 200 gram wel meteen een hoog doel. Dat kan ook demotiveren.
Voel je dus vrij om de hierboven genoemde adviezen per sticker aan te passen, wanneer de situatie daar om vraagt.
Mocht je daar trouwens wat meer ondersteuning bij willen, zou je ook kunnen overwegen om een professional in jullie buurt in te schakelen. Zoals een leefstijlcoach of diëtist bijvoorbeeld.
Je hoort het vast regelmatig van volwassenen: eet je groente nou op! Waarom? Omdat het gezond is! Ja uh…maar waarom is het gezond dan?
Bij FitGaaf! helpen we graag om op een leuke en positieve manier antwoord te kunnen geven op dit soort gezond nieuwsgierige vragen. Bijvoorbeeld op de vraag ‘waarom moet ik eigenlijk gezond eten’? Bekijk het in deze video.
Hieronder kun je de uitgebreide versie van het uitlegverhaal lezen.
OPDRACHT: KUN JIJ NOG MEER REDENEN VERZINNEN WAAROM EEN GEZONDE LEEFSTIJL BELANGRIJK IS? ZOEK HET OP, ZOEK HET UIT, SCHRIJF HET OP EN BESPREEK HET SAMEN IN DE KLAS.
Eten en drinken is eigenlijk je brandstof, net als de benzine in de auto of motor. Of de elektriciteit. Het geeft je energie om naar school te gaan, te fietsen, te wandelen en te spelen.
Net als bij een auto, is het belangrijk dat je de goede brandstof gebruikt. Anders komt de auto niet goed meer vooruit. Er is veel goede brandstof, maar ook veel slechte brandstof. Goede brandstof geeft je lichaam veel energie en wordt ook goed gebruikt door je lichaam.
Jouw lichaam is heel slim en slaat altijd een klein beetje brandstof op als reserve. Voor als je een keer niet kunt tanken, eten of drinken dus.
In goede brandstof zit veel goede energie en een beetje reserve. Slechte brandstof is eten en drinken dat je lichaam misschien wel even energie geeft, maar ook veel reserve brandstof met zich meebrengt.
Die reserve brandstof wordt allemaal door je lichaam opgeslagen. Meestal als vet. En als je veel reserve opslaat, wordt je lichaam ook steeds zwaarder.
Een beetje zwaarder zijn is op zich niet zo erg. Maar wanneer te zwaar wordt, dan kun je last krijgen van je botten en je spieren. En je kunt als je ouder wordt problemen krijgen met je hart en je bloedvaten. Ook kun je er diabetes van krijgen, suikerziekte is dat.
Tegelijkertijd is te dun zijn, ondergewicht, ook niet gezond.
Je kunt voorkomen dat je onder-of overgewicht krijgt, door gezond te eten, drinken en te bewegen.
Ja uh… waarom is dan zo belangrijk om voldoende groente en fruit te eten?
Onze aanpak: benoemen van de superkrachten!
In deze video geven we drie voorbeelden van superfruit!
OPDRACHT: KUNNEN JULLIE NOG MEER SUPERKRACHTEN VAN VERSCHILLENDE FRUIT- EN GROENTESOORTEN VINDEN?
Wow! Supergoed! Jullie hebben de drie weken FitGaaf! voltooid!
Nu is het tijd om terug te kijken. Dat doen we met het FitGaaf! evaluatiespel.
Natuurlijk blijven we daarbij niet zitten. Maar komen we in beweging!
OPDRACHT:
1. GA NAAR https://www.fitgaaf.nl/evaluatiespel/ EN KIES DAAR VOOR DE KORTE OF LANGE VERSIE
2. DOE STEEDS HET PEERTJE NA DAT BIJ JOUW ANTWOORD OP DE VRAAG PAST.
3. JULLIE KUNNEN TURVEN (BIJHOUDEN) HOEVEEL KINDEREN WELK PEERTJE NADOEN.
Superleuk dat jullie onze video’s hebben bekeken en de opdrachten hebben gemaakt!
Hopelijk heb je al een aantal mooie ontdekkingen over jullie leefstijl gedaan.
Heb je nog vragen? Nu of over een tijdje? Mail ons vooral via info@fitgaaf.nl.
En je kunt ons natuurlijk blijven volgen op onze social media kanalen, zoals Instagram en facebook! We vinden het ook superleuk wanneer je daar jullie volgeplakte stickerposter laten zien. Of andere gave gezonde dingen die jullie de afgelopen weken hebben gedaan.
Heb je feedback over FitGaaf!? Of tips of ideeen waar andere ouders ook wel eens veel aan zouden kunnen hebben? Deel ze vooral met ons. Dat kan wederom het makkelijkste via een mailtje naar info@fitgaaf.nl.
Gave, gezonde groet,
Tom Steffens / Initiator FitGaaf! / Sport & Gezondheid